Over mij:

Vreneli op trap3Naast mijn werk als loopbaancoach gericht op hoogopgeleide vrouwen maak ik mij privé al mijn hele leven druk over de onbalans tussen mannen en vrouwen in onze maatschappij.
Op de universiteit studeren vandaag meer meiden af dan jongens. En met betere cijfers.
En toch zie dat niet terug bij bedrijven en instellingen.

Het mannelijke is nog steeds de dominante cultuur. Ik vind dat jammer. Ook onderzoek geeft aan dat we als maatschappij beter af zijn met gemengde teams, met verschillende achtergronden en verschillende visies om zaken op te lossen.
Ik wil me daar niet bij neerleggen en mijn steentje bijdragen aan een betere balans. In mijn coachingspraktijk SheConsult help ik vrouwen te excelleren in hun werk. Ik help op thema’s zoals zelfvertrouwen ontwikkelen, zichtbaarheid verbeteren, meer impact maken, strategisch opereren, effectiviteit vergroten, toekomst perspectief schetsen, en uiteraard bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan.

 

Omdat ik helaas niet de hele dag kan coachen (dat komt de kwaliteit niet ten goede) en ik ècht een substantiele bijdrage wil leveren heb ik, naast mijn coachpraktijk onder meer de volgende activiteiten ontwikkeld:

 • Platform voor professionele vrouwen.
  Een internetplatform, SheNews met kennis en nieuws over zaken die professionele vrouwen raken. Carrièreplanning, work/live balans, emancipatie en economische zelfstandigheid zijn veelbesproken zaken op het platform.
 • Nieuwsbrief. SheNews,
  Een nieuwsbrief die iedere twee weken kosteloos wordt verspreid onder meer dan 7.000 vrouwen en mannen.
 • Platform voor vrouwennetwerken.
  Vrouwen moeten netwerken en elkaar moeten helpen, daarom heb ik het internetplatform AlleVrouwenNetwerken gelanceerd. Daar presenteren bijna alle Nederlandse vrouwennetwerken hun netwerk.
 • Vacaturebank voor vrouwen.
  Omdat mannen bij het invullen van plaatsen aan de bestuurstafel vaak roepen: “We kunnen geen goede vrouwen vinden”, heb ik de SheTalentbank gelanceerd. Een kosteloze vacaturebank waar nu meer dan 3000 vrouwen zich presenteren aan potentiële werkgevers.
 • Op de barricade.
  Via dit Blog en social media bereikt ik veel vrouwen. En in media als de Volkskrant, Telegraaf, AD, Parool en lokale bladen en op radio en televisie (BNR (foto hierboven) , Journaal, Radio 1, etc.) ben ik regelmatig aan het woord. (Interessant wellicht is mijn optreden over de economische zelfstandigheid van vrouwen  bij de NCRV)
 • Een boek voor werkende vrouwen.
  Omdat ik vind dat de noodzakelijke veranderingen vooral ook bij vrouwen zelf vandaan moet komen, heb ik vorig jaar een boek geschreven: F*ck die onzekerheid .(Prometheus) Het boek is een succes, er zijn inmiddels ruim 11.000 exemplaren van verkocht. Deze maand is de elfde druk verschenen. En er is een site gemaakt over F*ck die onzekerheid.
 • Een boek voor net afgestudeerde jonge vrouwen
  Jonge vrouwen zijn uitstekend opgeleid maar slecht voorbereid op het leven na hun afstuderen. Dit boek, Yes She’s Smart, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, bereidt vrouwen op werken in een van oudsher op mannelijke wijze georganiseerde organisaties, met mannelijke spelregels. Maar ook zaken als solliciteren, personal branding, de juiste partnerkeuze, worklife balans en omgaan met stress zijn onderwerpen die uitgebreid besproken worden. Verschenen in maart 2017, inmiddels zijn hier 2.000 exemplaren van verkocht.
 • Theater Colleges.
  Ik heb samen met een theaterspecialist van mijn boeken theatercolleges gemaakt waarmee ik  op een bijzondere wijze vrouwen informeer en motiveer. Met deze shows sta ik wekelijks in theaters, bij vrouwennetwerken, universiteiten en bedrijven.
 • Database van 300 topvrouwen 2015.
  In maart kwam de rijksoverheid trots met 300 namen van mogelijk topvrouwen voor bestuursfuncties in dit land. Dat  vond ik verbazendwekkend weinig. ”Kunnen al die met name mannelijke commissarissen niet méér vrouwelijk talent vinden? Onzin!”, vond  ik. Dus, samen met mijn medewerkers op de barricade en binnen een maand was het aantal vrouwen in de databank verdubbeld. Mijn database heb ik inmiddels overgedragen aan Topvrouwen.nl.

en daarvoor heb ik in november 2015 uit handen van de minister de Joke Smit-prijs 2015 ontvangen!

ACHTERGROND
Ik ben met al die activiteiten en SheConsult gestart omdat ik het na 25 jaar werkervaring schokkend vond om te ontdekken dat jonge vrouwen nog steeds dezelfde fouten maken, en tegen dezelfde dingen aanlopen als waar ik in mijn professionele leven tegena
an ben gelopen.

Vaak heb ik me afgevraagd hoe mijn leven eruit gezien had als ik op kritieke punten in mijn leven een goede coach had gehad.

Dan was ik er bijvoorbeeld nooit mee akkoord gegaan dat mijn toenmalige echtgenoot en vader van mijn kinderen weigerde om een evenredig deel van de zorg voor de kinderen op zich te nemen (alhoewel we dat wel van tevoren hadden afgesproken). Dan was het mij nooit boven het hoofd gegroeid en was ik ook nooit gestopt met die baan die ik toe had.

Dat stoppen met die baan had overigens ook te maken met dat ik niets van het politieke spel begreep. Er gebeurde dingen in die organisatie waar ik totaal geen grip op had, die mij verbijsterden. Dat samen met een enorme druk thuis, en een echtgenoot die het probleem bij mij legde,  zorgde voor mijn exit.

Dan was ik ook nooit samen met hem een bedrijf begonnen, en was ik, toen ik meedogenloos ingeruild werd voor een jongere exemplaar, niet zo afhankelijk geweest van hem. Want na onze scheiding kreeg hij de zaak en ik het huis. Hij had dus inkomen en ik niet. Ook zo dom van mij! En zo ongelofelijk moeilijk was de situatie waarin ik toen verzeild raakte.

Ik zou willen dat dat geen enkele vrouw ooit nog overkomt!

En dat is de reden waarom ik werk en economische zelfstandigheid voor vrouwen zo belangrijk vind. Want mijn verhaal kan iedere vrouw overkomen.

Dat is de reden waarom ik vrouwen wil helpen bij het zoeken en vinden van leuk werk, bij het excelleren in je werk, bij het waarmaken van je ambitie en het ontplooien van je talenten.

En dat is ook de reden waarom ik wil dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in organisaties meer in balans komt. Want dan zijn vrouwen niet meer in de minderheid en hebben ze een stem. Dan kunnen vrouwen het beste uit zichzelf halen, hun talenten maximaal ontplooien en met veel plezier en enthousiasme werken, zodat ze er nooit meer over peinzen om te stoppen met werken, of om het rustiger aan te doen.

Dat is goed voor henzelf, voor de organisatie en uiteindelijk voor de hele wereld!

Dat is de reden waarom ik in 2007 gestart ben met SheConsult.

Vervolgens bedacht ik mij dat om werkelijk impact te hebben het nodig was om met meer coaches te zijn. En om om ook meer te doen dan coachen alleen. In 2013 had ik 13 coaches aan het werk, en deden we naast coaching ook executive search en diversiteitsconsultancy. Maar ik werd daar niet gelukkig van. Ik was meer bezig met managen dan met waar mijn hart lag, coachen.

Bovendien ontdekte ik in die tijd een rode draad in veel van onze coachgesprekken, namelijk onzekerheid van vrouwen, het impostor syndrome. En ik ontdekte dat dat wel eens de reden kon zijn voor de gebrekkige doorstroom van vrouwen naar de top. Ik besloot daar onderzoek naar te doen en er vervolgens een boek over te schrijven. Ik vond dat, geheel tegen mijn verwachting in, geweldig om te doen! Dat boek, F*ck die Onzekerheid, verscheen in oktober 2014 bij Prometheus Bert Bakker en ontketende een lawine aan publiciteit en aanvragen voor optredens. Ik besloot niet zomaar lezingen te willen gaan geven, maar dat het iets meer moest zijn, leuker, onderhoudender, spannender. Samen met een theatermaakster maakte ik een voorstelling over het boek, ook dat was geweldig om te doen. Inmiddels sta ik gemiddeld een tot twee keer per week op een podium, ik geef trainingen en coach, en dat gaat niet samen met managen. Bovendien wil ik meer boeken schrijven, ik stik van de ideeën.

In 2015 heb ik besloten te stoppen met alle lokale vestigingen van SheConsult. We hebben ontdekt dat vrouwen heel gemakkelijk naar Weesp komen. Bovendien maken we steeds meer gebruik van effectieve middelen zoals online-coaching en Skype. Zo kan ik me ook meer focussen op dat wat ik echt graag wil doen: coachen, boeken schrijven en optreden.

Het boek F*ck die Onzekerheid is in januari 2018 in 10e herziene druk verschenen bij mijn eigen uitgeverij SheMedia. En inmiddels zijn er zo’n 11.0000 exemplaren van verkocht. Daar is ook in mei 2016 de Engelse vertaling van het boek verschenen, Sure She Can.

Overigens, mijn boek gaat over onzekerheid van vrouwen. Ik beschrijf hoe die onzekerheid hen belemmert op weg naar de top. Maar ik beschrijf ook de valkuil waar veel vrouwen, door die onzekerheid, in terecht komen, namelijk de valkuil van de economische afhankelijkheid. Door die onzekerheid besluiten veel vrouwen het werken maar aan hun man over te laten en kiezen zij voor de veilige weg, in de schaduw van hun man. Het boek geeft herkenning inzicht, en een stappenplan voor meer zelfvertrouwen.

Mijn CV

Huidige werkzaamheden:

 • Oprichter/directeur van SheConsult sinds 2007
 • Erkend loopbaancoach
 • Keynote-speaker, performer en dagvoorzitter
 • Auteur van de bestseller  ‘F*ck die Onzekerheid‘   (oktober 2014) in de winkels. In januari 2018 is de 10e herziene druk in eigen beheer bij SheMedia verschenen, waarbij de vormgeving tevens aangepast is. Totaal zijn er nu ruim 11.000 ex. van verkocht. Er is inmiddels ook een Engelse vertaling (Sure She Can. Crush this insecurity.).
 • Auteur van ‘Yes She’s Smart, Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ (maart 2017). Dit boek bereidt vrouwen die afstuderen aan het hbo of universiteit voor op hun leven na de studie. Meer info: www.yesshessmart.nl
 • Feministe des Vaderlands (winnares Joke Smit-prijs 2015)

 

Historie

Afgestudeerd in Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen (1987).

Daarna werkzaam geweest als
– Projectmanager bij een grote uitgeverij (gesponsorde bladen),
– Marketingmanager bij een verzekeringsmaatschappij en,
– Manager van een groot IT-project bij dezelfde maatschappij
– Manager Algemene Zaken binnen een zorginstelling. Verantwoordelijk voor Finance, Vastgoed, ICT,  Facilitaire Diensten en Commerce,
– 1998-2006  Medeoprichter/directeur van toonaangevend executive search bureau op het gebied van investment banking,
– Sinds 2005 werkzaam als zelfstandig Bedrijfskundige/Coach.
– 2007- heden oprichter/directeur  SheConsult
– Van 2010 tot 2013 co-host bij BNR Business News Radio, nu Spreker bij BNR-Sprekers

Opleidingen
Diverse cursussen en opleidingen van onder andere:

 • Opleiding tot Coach/Counselor aan de Academie voor Psychotherapie
 • Training tot Zijnsgeoriënteerd Coach bij Liesbeth Wolfkamp
 • Deepak Chopra
 • NLP
 • Lichaamswerk
 • Enneagram
 • Meditatieopleiding
 • Voice Dialogue
 • Systemisch werk

Ervaring

 • Ondernemersschap. Starten van een eigen bedrijf.
 • Ervaring in individuele coachingstrajecten van hoogopgeleide ambitieuze vrouwen, (startende) ondernemers, keuzevraagstukken, loopbaanvragen en persoonlijk leiderschap.
 • Trainingstrajecten onder meer op het gebied van persoonlijk leiderschap.
 • Groepscoachingstrajecten onder andere over het Enneagram, Godinnen in iedere vrouw, kernkwadranten, zingevingsvraagstukken.
 • Docent Ondernemersvaardigheden bij de Hogeschool Tio en regelmatig werkzaam als trainer/coach voor verschillende onderwijsorganisaties waaronder de Rinogroep.
 • Gastdocent op het gebied van leiderschap op onder meer Hogeschool Wittenborg.
 • Speaker en dagvoorzitter

Lidmaatschappen en nevenfuncties

 • Advanced CRMMailTechnology BV, oud-Lid van de Raad van Commissarissen
 • Lid van NCD, oud-districtvoorzitter Gooi4
 • Oud-Voorzitter en oprichter Vrouwennetwerk Tafel van Weesp
 • Co-host bij NPO1- Spraakmakers
 • Oud-Lid van de Ledenraad en Kascommissie van NOLOC, Beroepsvereniging van Loopbaancoaches
 • Oud-Ambassadeur van Dutch Dream Foundation
 • Lid van NOLOC
 • Columnist bij ProfNews, HRParktijk e.a.
 • Diverse publicaties in landelijke dagbladen en magazines
 • Initiatiefnemer van de 8-maart-viering in Weesp
 • Mede-oprichter en lid van een levensbeschouwelijke studieclub sinds 1985
 • Oud-Bestuurslid van VrouwenNetwerk Utrecht
 • Oud-Bestuurslid van Tennisverenigingen Avanti, Studenten-tennisverenigingTAM (voorzitter) en TV De Gooische Vallei
 • Verzorgde gastcolleges, o.a. op Hogeschool Wittenborg, VU en RUG.
 • Verzorgde columns voor o.a. Personeelsbeleid, LofOnline.nl, Mamas.nl en Mooz.nl.

Mijn naamgouden vreneli

Mijn naam is Zwitsers en komt van de heilige Verena . Zwitsers verkleinen een woord door er li achter te zetten, zoals de Duitsers doen met chen. Verena wordt dan Vreneli.  Je spreekt het uit met de klemtoon op de eerste e.
Er is ook een Zwitserse gouden munt die zo heet.