CV Vréneli Stadelmaier

Wat ik doe

Naast mijn werk als loopbaancoach gericht op hoogopgeleide vrouwen maak ik mij privé al mijn hele leven druk over de onbalans tussen mannen en vrouwen in onze maatschappij. Op de universiteit studeren tegenwoordig meer vrouwen af dan mannen. En met betere cijfers. En toch zie je dat niet terug in het bestuur van onze samenleving, daar is ‘mannelijk’ nog steeds de norm. Ook zie je het niet terug in gelijke betaling, in economische zelfstandigheid en bijvoorbeeld de hoeveelheid vrouwelijke schrijvers, vj’s, dirigenten, professoren, ondernemers en prof-voetballers. Het mannelijke is nog steeds de dominante cultuur. Ik vind dat jammer want daar hebben vrouwen last van.
Ook onderzoek geeft aan dat we als maatschappij beter af zijn met gemengde teams, met verschillende achtergronden en verschillende visies om zaken op te lossen. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een betere balans. In mijn coachingspraktijk SheConsult help ik vrouwen te excelleren in hun werk. Ik help op thema’s zoals zelfvertrouwen ontwikkelen, zichtbaarheid verbeteren, meer impact maken, strategisch opereren, effectiviteit vergroten, toekomst perspectief schetsen, en uiteraard bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan. Omdat ik helaas niet de hele dag kan coachen (dat komt de kwaliteit niet ten goede) en ik de wereld wil veranderen, schrijf ik boeken en blogs, treed ik op voor publiek, ben ik o.a. uitgever van SheNews.nl en zeg ik op radio en tv wat ik vind.

Waar ik vandaan kom

Ik ben met al die activiteiten en SheConsult gestart omdat ik het na 25 jaar werkervaring schokkend vond om te ontdekken dat jonge vrouwen nog steeds dezelfde fouten maken, en tegen dezelfde dingen aanlopen als waar ik in mijn professionele leven tegenaan ben gelopen.

What if..
Vaak heb ik me afgevraagd hoe mijn leven eruit gezien had als ik op kritieke punten in mijn leven een goede coach had gehad.
Dan was ik er bijvoorbeeld nooit mee akkoord gegaan dat mijn toenmalige echtgenoot en vader van mijn kinderen weigerde om een evenredig deel van de zorg voor de kinderen op zich te nemen (alhoewel we dat wel van tevoren hadden afgesproken). Dan was het mij nooit boven het hoofd gegroeid en was ik ook nooit gestopt met die baan die ik toe had.

Dat stoppen met die baan had overigens ook te maken met dat ik niets van het politieke spel begreep. Er gebeurde dingen in die organisatie waar ik totaal geen grip op had, die mij verbijsterden. Dat samen met een enorme druk thuis, en een echtgenoot die het probleem bij mij legde,  zorgde voor mijn exit.

Dan was ik ook nooit samen met hem een bedrijf begonnen, en was ik, toen ik meedogenloos ingeruild werd voor een jongere exemplaar, niet zo afhankelijk geweest van hem. Want na onze scheiding kreeg hij de zaak en ik het huis. Hij had dus inkomen en ik niet. Ook zo dom van mij! En zo ongelofelijk moeilijk was de situatie waarin ik toen verzeild raakte.

Ik zou willen dat dat geen enkele vrouw ooit nog overkomt!

De reden
En dat is de reden waarom ik werk en economische zelfstandigheid voor vrouwen zo belangrijk vind. Want mijn verhaal kan iedere vrouw overkomen.
Dat is de reden waarom ik vrouwen wil helpen bij het zoeken en vinden van leuk werk, bij het excelleren in je werk, bij het waarmaken van je ambitie en het ontplooien van je talenten.
En dat is ook de reden waarom ik wil dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in organisaties meer in balans komt. Want dan zijn vrouwen niet meer in de minderheid en hebben ze een stem. Dan kunnen vrouwen het beste uit zichzelf halen, hun talenten maximaal ontplooien en met veel plezier en enthousiasme werken, zodat ze er nooit meer over peinzen om te stoppen met werken, of om het rustiger aan te doen.

Dat is goed voor henzelf, voor de organisatie en uiteindelijk voor de hele wereld!

Dat is de reden waarom ik in 2007 gestart ben met SheConsult.
Vervolgens bedacht ik mij dat om werkelijk impact te hebben het nodig was om met meer coaches te zijn. En om om ook meer te doen dan coachen alleen. In 2013 had ik 13 coaches aan het werk, en deden we naast coaching ook executive search en diversiteitsconsultancy. Maar ik werd daar niet gelukkig van. Ik wilde me toeleggen op coachen zelf, en op boeken schrijven.

Onzekerheid
Bovendien ontdekte ik in die tijd een rode draad in veel van onze coachgesprekken, namelijk onzekerheid van vrouwen, het impostor syndrome. En ik ontdekte dat dat wel eens de reden kon zijn voor de gebrekkige doorstroom van vrouwen naar de top. Ik besloot daar onderzoek naar te doen en er vervolgens een boek over te schrijven. Ik vond dat, geheel tegen mijn verwachting in, geweldig om te doen! Dat boek, F*ck die Onzekerheid, verscheen in oktober 2014 bij Prometheus Bert Bakker en ontketende een lawine aan publiciteit en aanvragen voor optredens. Ik besloot niet zomaar lezingen te willen gaan geven, maar dat het iets meer moest zijn, leuker, onderhoudender, spannender. Samen met een theatermaakster maakte ik een voorstelling over het boek, ook dat was geweldig om te doen. Inmiddels sta ik gemiddeld een tot twee keer per week op een podium, ik geef trainingen en coach, en dat gaat niet samen met managen. Bovendien wil ik meer boeken schrijven, ik stik van de ideeën.

Doen waar ik goed in ben
In 2015 heb ik besloten te stoppen met alle lokale vestigingen van SheConsult. We hebben ontdekt dat vrouwen heel gemakkelijk naar Weesp komen. Bovendien maken we steeds meer gebruik van effectieve middelen zoals online-coaching en Skype. Zo kan ik me ook meer focussen op dat wat ik echt graag wil doen en waar ik goed in ben: coachen, boeken schrijven en optreden.

Het boek F*ck die Onzekerheid is in januari 2019 in 11e herziene druk verschenen bij mijn eigen uitgeverij SheMedia. En inmiddels zijn er zo’n 13.000 exemplaren van verkocht. Daar is ook in mei 2016 de Engelse vertaling van het boek verschenen, Sure She Can.

Overigens, mijn boek gaat over onzekerheid van vrouwen. Ik beschrijf hoe die onzekerheid hen belemmert op weg naar de top. Maar ik beschrijf ook de valkuil waar veel vrouwen, door die onzekerheid, in terecht komen, namelijk de valkuil van de economische afhankelijkheid. Door die onzekerheid besluiten veel vrouwen het werken maar aan hun man over te laten en kiezen zij voor de veilige weg, in de schaduw van hun man. Het boek geeft herkenning inzicht, en een stappenplan voor meer zelfvertrouwen.

Tweede boek: Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen
Tijdens mijn optreden vroegen vrouwen vaak hoe ze hun dochters beter kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Daarom schreef ik mijn tweede boek. Jonge vrouwen zijn uitstekend opgeleid maar slecht voorbereid op het leven na hun afstuderen. Dit boek, Yes She’s Smart, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, bereidt vrouwen op werken in een van oudsher op mannelijke wijze georganiseerde organisaties, met mannelijke spelregels. Maar ook zaken als solliciteren, personal branding, de juiste partnerkeuze, worklife balans en omgaan met stress zijn onderwerpen die uitgebreid besproken worden. Verschenen in maart 2017, inmiddels zijn hier 2.000 exemplaren van verkocht.
In juni 2019 is dit boek in herziene herdruk gegaan. Ook de titel is veranderd in ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen‘. In de herziene versie is meer aandacht voor het omgaan met seksisme op de werkvloer, en hoe de inzichten uit de topsport je kunnen helpen bij het creeeren van een beter werk-privebalans.

SheConsult gaat uitbreiden.
Tegenwoordig is feminisme hot. Iedereen heeft zo langzamerhand wel door dat vrouwen nog steeds op achterstand staan wat betreft gelijke kansen. Dat vrouwen anders beoordeeld worden, en tegen andere zaken aanlopen dan mannen. Vaderschapsverlof wordt uitgebreid, er komt een vrouwenquotum en zwangerschapsdiscriminatie wordt steeds meer item, net zoals equalpay dat al is. Werkgevers ervaren druk om vrouwen te weerhouden uit te stromen of bijvoorbeeld naar een driedaagse werkweek te gaan, en om meer vrouwen klaar te stomen voor verantwoordelijke functies. We krijgen veel vragen van werkgevers om hun talentvolle vrouwen te coachen. En daarom is het oude plan weer van zolder gehaald, afgestoft en in een nieuwe jas gegoten: SheConsult gaat weer uitbreiden. Eind 2020 willen we een landelijke dekking hebben met tenminste 20 coaches. Zodat er voor iedere vrouw een topcoach binnen een half uur rijden beschikbaar is.

 

Al die valkuilen waar vrouwen in kunnen vallen.

Ik vind het fijn als ik ze kan helpen er niet in te vallen.
In plaats van energie te steken in eruit te klimmen kunnen ze nu
doorgaan met doen waar ze goed in zijn! Dat is veel effectiever.

Mijn huidige werkzaamheden

Oprichter/directeur van SheConsult sinds 2007
Erkend loopbaancoach, lid NOLOC
Keynote-speaker, performer en dagvoorzitter
Auteur van de bestseller  ‘F*ck die Onzekerheid‘
Auteur van ‘Yes She’s Smart, Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ (maart 2017). Herziene versie (juni 2019) ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen’
Feministe des Vaderlands (winnares Joke Smit-prijs 2015)

Mijn tijdsbesteding

 • Loopbaancoaching
 • Auteur
 • Performer/spreker

Mijn historie

-Projectmanager bij een grote uitgeverij (gesponsorde bladen), – Marketingmanager bij een verzekeringsmaatschappij en, – Manager van een groot IT-project bij dezelfde maatschappij – Manager Algemene Zaken binnen een zorginstelling. Verantwoordelijk voor Finance, Vastgoed, ICT,  Facilitaire Diensten en Commerce, – 1998-2006  Medeoprichter/directeur van toonaangevend executive search bureau op het gebied van investment banking, – Sinds 2005 werkzaam als zelfstandig Bedrijfskundige/Coach. – 2007- heden oprichter/directeur  SheConsult – Van 2010 tot 2013 co-host bij BNR Business News Radio, nu Spreker bij BNR-Sprekers

Mijn Ervaring

-Ondernemersschap. Starten van een eigen bedrijf. -Ervaring in individuele coachingstrajecten van hoogopgeleide ambitieuze vrouwen, (startende) ondernemers, keuzevraagstukken, loopbaanvragen en persoonlijk leiderschap. -Trainingstrajecten onder meer op het gebied van persoonlijk leiderschap. -Groepscoachingstrajecten onder andere over het Enneagram, Godinnen in iedere vrouw, kernkwadranten, zingevingsvraagstukken. -Docent Ondernemersvaardigheden bij de Hogeschool Tio en regelmatig werkzaam als trainer/coach voor verschillende onderwijsorganisaties waaronder de Rinogroep. -Gastdocent op het gebied van leiderschap op onder meer Hogeschool Wittenborg. -Speaker en dagvoorzitter

Mijn Naam

Vréneli Mijn naam is Zwitsers en komt van de heilige Verena . Zwitsers verkleinen een woord door er li achter te zetten, zoals de Duitsers doen met chen. Verena wordt dan Vreneli. Je spreekt het uit met de klemtoon op de eerste e. Dat streepje heb ik er zelf opgezet 🙂 Er is ook een Zwitserse gouden munt die zo heet.

Mijn nevenactiviteiten

 

 • Lid van NCD, oud-districtvoorzitter Gooi4
 • Oud-Voorzitter en oprichter Vrouwennetwerk Tafel van Weesp
 • Lid vrouwennetwerk SisInBiz
 • Co-host bij NPO1- Spraakmakers
 • Oud-Lid van de Ledenraad en
 • Kascommissie van NOLOC, Beroepsvereniging van Loopbaancoaches
 • Oud-Ambassadeur van Dutch Dream Foundation
 • Lid van NOLOC
 • Columnist bij ProfNews, HRParktijk e.a.
 • Diverse publicaties in landelijke dagbladen en magazines
 • Initiatiefnemer van de 8-maart-viering in Weesp
 • Mede-oprichter en lid van een levensbeschouwelijke studieclub sinds 1985
 • Oud-Bestuurslid van VrouwenNetwerk Utrecht
 • Oud-Bestuurslid van Tennisverenigingen Avanti,
 • Studenten-tennisverenigingTAM (voorzitter) en TV De Gooische Vallei
 • Gastdocent, o.a. op Hogeschool Wittenborg, VU en RUG.
  Verzorgde columns voor o.a.
 • Personeelsbeleid, LofOnline.nl, Mamas.nl en Mooz.nl.

 

Hobby’s:

Golf, Sloeproeien, Hardlopen, (Berg-)wandelen, Lezen, Mediteren

'Yes She's Smart, was de eerste versie die heb ik geschreven omdat zoveel moeders aan mij vroegen hoe ze hun dochter beter kunnen voorbereiden wat er komen gaat na haar afstuderen. Dit boek verscheen in 2017. In 2019 is er een sterk herziene editie, met o.a. meer aandacht ook voor seksuele intimidatie en stress. De titel is ook gewijzigd in 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'