thailandIk ben op het moment dat ik dit schrijf in Thailand. Het land waar de mensen zo vreselijk aardig en dienstbaar aan elkaar zijn.
Dienstbaar, raar woord eigenlijk.
Dienstbaarheid is jezelf dienstbaar maken aan de ander, iets willen betekenen voor iets dat buiten jezelf ligt. Je stelt je ten dienste van een groter geheel: een doel, een missie, een beweging. Het gaat niet om je eigen belang of het verrijken van jezelf. Dat dat wel het gevolg kan zijn, is mooi, maar het is nooit het doel. Want zelfverrijking als doel, leidt nooit tot dienstbaarheid.
Dienstbaarheid gaat ook over gemeenschapszin, over je dienstbaar maken aan het geluk of succes van de ander, de groep of zelfs de organisatie of de wereld.

Dienstbaarheid komt vaak voort uit het in verbinding zijn, iets dat gebeurt als je je er samen bewust van bent dàt je er bent, waarom je er bent en wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn. Dat is iets anders dan pleasen. Bij pleasen gaat het je om de waardering of goedkeuring van de ander te verkrijgen, door in te gaan op de behoeften van die ander. Om het de ander maar naar de zin te maken ga je over je eigen grenzen heen. Bij pleasen maak je jezelf in feite ondergeschikt aan de ander.

De toverwoorden zijn respect en gelijkwaardigheid. Bij dienstbaarheid is er sprake van wederzijds respect, en de een staat niet boven de ander. Bij pleasen is het respect voor jezelf vaak ver te zoeken en maak je jezelf afhankelijk van de goedkeuring van de ander.

Dienstbaarheid is prachtig. Ik wens je in alle opzichten een dienstbaar jaar toe!