Achteraf werd ik eigenlijk ook kwaad op mezelf dat ik dacht van: waarom heb ik dit nou gepikt? Waarom ben ik niet bij mezelf gebleven en heb ik gedacht: we gaan het op mijn manier doen.

Laatst had ik een optreden voor het vrouwennetwerk van de UWV. Daar werden 150 dames verwacht en het was daar allemaal helemaal top geregeld, maar ik kwam al pratende met de dames op een voorval wat ik eigenlijk graag met je wilde delen.

Als ik mijn presentatie doe, heb ik altijd ook een presentatie bij me die ik dan lokaal op mijn pc neerzet, want dan weet ik dat het altijd goed gaat. Je kunt ‘m ook op internet draaien, maar ik heb een keer meegemaakt dat het internet er dan uit knalt en dan loopt die presentatie in het honderd.

Dus, ik kwam ergens bij een grote club met een mooie zaal, techniek helemaal in orde en daar zat zo’n man achter zo’n paneel met allemaal van die knoppen en die had mijn presentatie al klaarstaan. Ik zeg: heb je ‘m lokaal staan? Nee, hij had hem op internet. Ik zeg: nou, ik wil ‘m lokaal. Nee, ik heb hem op internet. Ik zeg: maar ik wil dat je ‘m lokaal draait, want ik weet als internet er uit knalt, hebben we een probleem. Het internet knalt er hier nooit uit, vertrouw op mij, we draaien hem op internet. En toen heb ik me dus gewoon door die kerel laten overrulen.

En wat gebeurt er, natuurlijk? Het internet knalt er uit en die presentatie loopt bijna in het honderd. Nou ja, uiteindelijk kwam het allemaal wel goed, maar het was natuurlijk toch heel vervelend. En toen later dacht ik: waarom heb ik me nou toch door zo’n man laten overrulen? En dat heeft er toch mee te maken met dat hij gewoon powerplay speelt. Ik ben hier de baas over de techniek. Ik zit hier met al die knoppen. Ik weet precies hoe het zit. En dat vrouwtje kan wel bedenken dat het allemaal lokaal moet, maar we doen het op mijn manier. En achteraf werd ik eigenlijk ook kwaad op mezelf dat ik dacht van: waarom heb ik dit nou gepikt? Waarom ben ik niet bij mezelf gebleven en heb ik gedacht: we gaan het op mijn manier doen. Ik wil die presentatie lokaal. Ik ben hier de baas en niet die man achter de knoppen.

Dat gebeurt vrouwen vaak. Dat ze zich toch laten overrulen door mannen die dan powerplay spelen. Toen ik het net besprak met een aantal dames hier, kwam een van de dames ook met zo’n voorbeeld. Zij had zich ook laten overrulen door een man, terwijl zij gewoon wist dat zij het op haar manier wilde, dat haar manier goed was.

Ja, hoe doe je dat nou? Ik denk door je te realiseren wat er gebeurt. Als je je realiseert dat mannen powerplay spelen en dat mannen vrouwen minder competent achten, dat doen vrouwen trouwens ook bij andere vrouwen, dus het zijn niet alleen de mannen. Maar realiseer je wat er gebeurt als jij iets wil en als jij op je strepen gaat staan. Dat doet zo’n man ook: ja, je wilt toch niet dat zo’n vrouwtje gelijk heeft. En toch moet je je gelijk halen. Dus realiseer je wat er gebeurt en maak jezelf groter. En laat je niet van je punt afbrengen, maar doe het op de manier zoals jij het graag wil. Nou, laat dit een mooie les zijn voor ons allemaal, ook voor mij.