Tenminste, als we Mark C. Frame van de Middle Tennessee State University mogen geloven. Hij deed onderzoek onder 14.000 mensen, zowel mannen als vrouwen en hij concludeert dat ‘the higher you go on the corporate ladder, the more you’re among people who put a lot of stock in assertiveness and independence — what psychologists call “agentic” qualities — rather than on such things as caring about others’ feelings’.
`In other words, the glass ceiling may be about how you roll, not what sex you are. It may block anyone who places great importance on selflessness or concern for others.` (bron: http://blogs.hbr.org/research/2010/09/sensitive-men-its-your-glass-c.html).
Tja, dat verklaart een hoop. Dat verklaart ook de kredietcrisis want met zo’n instelling denk je alleen aan je eigen portemonnee.

Maar toch denk ik niet dat het ´m alleen in empatisch vermogen zit. Ik was vorige week op een congres en daar sprak Ap Dijksterhuis, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijnen intuïtief denken. Hij beweert, op basis van onderzoek, dat mannen met brede kaken capabeler worden geacht dan mannen met smalle kaken. Vertaal je dat naar vrouwen, die hebben over het algemeen geen brede kaken. En worden dus door het onderbewuste als minder capabel ingeschat.
Hij stelt ook dat we op basis van ons onderbewuste kiezen, en dat we dan er vervolgens allerlei redenen bij verzinnen om onze keuze te rationaliseren.

Nou dat klopt wel. We zeggen dan bijvoorbeeld dat we geen geschikte vrouwen konden vinden. Of we dat we niet denken dat de vrouw in kwestie zich op de gewenste manier zal ontwikkelen. Kortom, we verzinnen vanalles om maar te rationaliseren dat de vrouw in kwestie niet geschikt is.

Volgens Ap Dijksterhuis helpt inzicht in deze processen niks. Je moet ander gedrag gewoon afdwingen, zegt hij. Met andere woorden, we moeten gewoon quota gaan instellen. Net zolang tot we in ons onderbewuste, vrouwen (en mannen) met smalle kaken net zo capabel achten als mannen met brede kaken.