Vroeger ging een brief met een postduif of de postkoets, en dat duurde weken. Als je dan niet meteen reageerde had niemand dat in de gaten. Nu verwachten mensen dat je meteen reageert op mail. Dat je meteen terugbelt. Je moet constant bereikbaar zijn.
Maar ja, dat staat soms op gespannen voet met andere taken, of met je behoefte aan rust.

Dat merkte ook Saskia. Sinds Het Nieuwe Werken is ingevoerd mag ze zelf bepalen waar en wanneer ze werkt, zolang ze maar resultaat oplevert. Maar haar manager verwacht nu dat ze altijd meteen reageert, ook op zondagavond. Of zaterdagmorgen, als zij langs het veld staat bij een van haar sportende kinderen.
En ze wordt er gek van.

Nou ja, kun je zeggen, is dat nou zo erg, even een mailtje beantwoorden. Geen probleem toch? Nou ja, dat is natuurlijk ook zo, maar aan de andere kant is even geen mail beantwoorden ook wel eens heel fijn. Gewoon effe niet!

Het punt is dat we weten dat mensen het meest effectief zijn wanneer ze in balans zijn. En in balans ben je wanneer je dat wat je doet met aandacht doet. Noem het Zen, de Benedictijnse Regel, of Mindfullness. Dat leidt tot creativiteit, effectiviteit en levensgeluk. Dus of je staat op zaterdag langs de lijn, òf je bent aan het werk.

Dus hoe ga je dan om met zo’n baas die niet Zen is? Die constant alles tegelijkertijd doet? Of die ontzettend Zen is, en dus alleen maar altijd aan het werk is.

De sleutel zit ‘m hier in communiceren.

Eigenlijk gewoon een gevalletje van grenzen stellen en nee-zeggen.

Ach, soms zijn bazen net kinderen…..

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.Je bent succesvol aangemeld voor de SheNews!