Gea kwam bij mij op kantoor. Gehaast, druk, verregend en iets te laat. Met duizend excuses.
Nou ja, kan gebeuren.
We gingen zitten, kopje koffie erbij, en toen barstte ze los. Over dat ze toch niet voor niks een academische studie had gedaan en dat ze het zat was dat ze steeds maar op het tweede plan kwam.
Een bekend verhaal. Ik hoor het van veel hoogopgeleide vrouwen.
Academische studie gedaan, goed werk afleveren maar steeds maar niet doorstromen naar die volgende functie. Steeds maar weer gepasseerd worden als er verantwoordelijkheden worden herverdeeld.

Koffie inschenken
Ook bij Gea was het niet anders. Sociale geografie gestudeerd, daarna aan het werk bij de Rijksoverheid. Inhoudelijk leuk werk maar steeds gaat de baas met de eer strijken. En dat was ze nu helemaal zat. Ze liep nu tegen de 40, had geen partner en geen kinderen, haar ouders leefden niet meer, en ze wilde nu toch eindelijk eens die stap maken. Maar ze kwam maar niet verder dan projectsecretaris. Iedere keer weer. Projectsecretaris. “Ja”zei ze “ik regel het hele project, ik zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan, dat deadlines gehaald worden en dat het allemaal mooi op papier komt en binnen budget blijft, en mijn baas, die doet niks, maar gaat wel met de eer en de poen naar huis. En”zei ze” het ergste is nog dat ze ook nog iedere keer van mij verwachten dat ik ook nog de koffie inschenk!”

Die trui!
Ik keek haar eens goed aan. En toen snapte ik het meteen. Want ze zag er niet uit als een projectleider. Lang slap blond (ja sorry maar ze was echt blond)  haar, ouderwetse bril, niet opgemaakt, spijkerbroek aan, lompe ongepoetste laarzen en een trui. En die trui was het ergste….. Zo’n wollige pastelkleurige zakkerige trui, pillend aan de mouwen en op de boezem, met zo’n hangende col. Die trui maakte dat alles aan haar hing, alles aan haar leek slap en futloos door die trui.

Powerdressing
Natuurlijk, smaken verschillen, en je hoeft er echt niet volgens de laatste mode bij te lopen. En het gaat uiteindelijk om wie je bent en niet hoe je er uit ziet.
Maar de juiste kleding kan je helpen. Of juist tegen je werken. Met een jasje aan straal je meer gezag uit, donkere kleuren, zwart, blauw, stralen autoriteit uit, zo simpel is het gewoon. Als jij met natuurlijk gezag wilt overkomen, trek dan een jasje aan. Powerdressing. Heb je een moeilijke klus, een lastig gesprek, besteed dan extra aandacht aan je kleding. Trek iets aan waarin je je stevig en zeker voelt. En weet je niet hoe, geef dan 150 euro uit aan een styliste, die kan je met een paar goede tips een heel eind op weg helpen!

Ritueel verbranden
Even terug naar onze Gea. En haar trui.  De eerste stap die Gea moet zetten is het ritueel verbranden van die trui! Want met zo’n trui aan vragen ze je zéker om koffie te gaan halen!

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.Je bent succesvol aangemeld voor de SheNews!