suffragettefilmprotestMorgen gaat de film Suffragette in première. Suffragette is een film die gaat over, je raad het al, de suffragettes. Feministes rond 1900 die een ware strijd leverden voor gelijkheid en vrouwenkiesrecht.
De film heeft nogal wat protest opgeroepen. Zo was een van de protesten gericht op het feit dat alle suffragettes in de film blank zijn, terwijl er wel degelijk gekleurde suffragettes, zoals Sophia Duleep Singh een rol hebben gespeeld.

Een protest dat meer de aandacht trok was dat van een groep vrouwen die voor de première languit vastgeketend op rode loper gingen liggen. Geheel in lijn met de film! Hun protest was gericht op het feit dat we nog lang niet klaar zijn met het feminisme, dat er nog steeds sprake is van ongelijkheid en dat er nu harder opgetreden moet worden tegen huiselijk geweld. Deze vrouwen werden van de rode loper afgesleurd, met geweld.

Ga ik nu morgen, als kersverse winnaar van de Joke Smit prijs 2015 ook op die rode loper liggen?

Nee, om twee redenen.

  1. Ik ben het met de actievoersters eens, feminisme is nog lang niet klaar. Nog steeds worden vrouwen minder betaald, in hun zwangerschap gediscrimineerd, is de helft van de vrouwen niet economisch onafhankelijk en hebben we nog steeds te weinig vrouwen in topfuncties. Maar ik ben niet van het actievoeren, ik voer liever het debat.

  2. Ik wil in de zaal zitten, en niet op een mat liggen. Ik behaal graag mijn doelen, maar niet op mijn rug!

Maar los daarvan, ik vind het geweldig als vrouwen hun stem laten horen, als vrouwen laten zien dat ze nog steeds ongelijk behandeld worden, en dat niet meer pikken. Dus als er morgen vrouwen zijn die wèl op die rode loper willen gaan liggen, ik steun ze van harte!

Over de film:

http://www.defilmrecensent.nl/recensie/suffragette/rick-schuttinga

 Trailer:

https://youtu.be/056FI2Pq9RY