Regelmatig krijg ik de vraag van klanten: ‘Ik weet niet wat ik leuk vind en ik zou dat zo graag willen weten’. Zo ook mijn klant Anja. Anja zei: ‘Ik heb een prima baan, leuke collega’s, leuk werk, carrièrekansen, ik kan me ontwikkelen en ik vind het wel leuk maar… Ik zou zo graag passie voelen. Ik hoor mensen dan praten over met passie je werk doen en dat heb ik helemaal niet. Dat wil ik ook!’.

Ik denk dat iedereen precies weet wat hij of zij leuk vindt, alleen dat het zo groot is, zo ver weg, dat je het meteen weer terzijde schuift als zijnde onhaalbaar. Als ik mijn klanten vraag om bijvoorbeeld het hele financiële stuk even niet mee te tellen, wat het dan zou zijn, dan weten ze het vaak wel. En als het wat dieper weg ligt, zoals bij Anja, gaan we de natuur in. Wandelen helpt. Dan maken we gebruik van metaforen in de natuur, de wind door je haar, soms wat meditatie en dan komt het wel tevoorschijn. Bij Anja was dat dat ze zo graag zou wonen en werken in het buitenland, in een vreemde cultuur en zich die cultuur eigen maken. Maar ja, Anja heeft een man, drie kinderen en een hypotheek, dus dat is niet zo eenvoudig te realiseren zonder grote offers te moeten brengen.

Wat dan helpt is de Agile-manier van werken. Deel het op in kleine stukjes en kijk wat je alvast kan doen om je een goed gevoel te geven. In Anja’s geval was dat een vreemde taal leren, lid worden van een internationaal netwerk en wat langer aaneengesloten op vakantie. Soms helpt het ook om een dag minder te gaan werken om zo aan je droom te werken. En soms is het uitspreken al genoeg om van alles in beweging te zetten.

Zo ook bij Anja, door de droom boven tafel te krijgen en al kleine stapjes richting verwezenlijking te gaan, werd ze helemaal happy. Voor haar was dat op dit moment voldoende om weer met écht plezier naar haar werk te gaan, omdat ze wist dat ze ook bezig was met wat ze écht leuk vindt.