Maria, een talentvolle ervaren vijftiger, 58 om precies te zijn, kwam bij mij omdat ze toe was aan een nieuwe job. Haar oude functie, CEO bij een grote publieke organisatie was in het fusieproces gesneuveld. Daar was ze niet rouwig om. Het was tijd voor iets nieuws.

Maar tegelijkertijd was ze daar erg onzeker over. Ze was ‘al’ 58. Vroeger werd ze gebeld door headhunters, maar dat was ook al een tijd niet meer gebeurd. Ze vroeg zich af of ze niet veel te oud was.

Tja, als je dat zelf gaat denken, dan lukt het dus inderdaad niet. Dat is een self fulfilling prophecy. Gelukkig kon ik haar ervan overtuigen dat het met haar staat van dienst, zou moeten lukken. En ik kon haar genoeg voorbeelden uit de praktijk van SheConsult laten zien, om dat ook echt te bewijzen.

‘Maar’, zei ze, en nu komt het, ‘ik zie er ook zo oud uit. Moet ik mijn haar niet laten verven?’ Tja, dat hoor ik vaker. En eerlijk, dat denk ik zelf ook wel eens.
Maar als je 58 bent, grijs haar erbij. Geen mens verwacht dat je nog hoogblond of diepzwart bent op je 58ste. Dus dan is de vraag, wat wil je uitstralen? En past daar een geverfde bos met haar bij?

In haar geval wilde ze uitstralen dat ze iemand is die zeer ervaren is met diepgaande kennis. Ze wil vertrouwen wekken en heeft integriteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel. Ze wil rust uitstralen en verbinding. Daar paste in haar geval een goeie kop met een prachtige bos goed geknipt grijs haar uitstekend bij. Als ze dat dan combineert met een goed pak, dus geen afgeragde jeans en een pillende trui, is het helemaal passend in het plaatje.

Dus zo ging Maria op pad. En wat denk je, binnen no time kwam er een geweldige kans langs in haar netwerk. Een super baan.

Vanochtend belde ze en ik moest lachen, want wat zei ze? ‘Ik ben zo blij dat je me adviseerde mijn haar niet te verven. Zo als het nu zit, dat ben ik. What you see is what you get. Echt fijn. Hoef ik ook niet meer iedere 3 weken twee uur bij de kapper te zitten. Heerlijk!’

Ik heb volgende week weer een afspraak bij de kapper. Alleen wassen, knippen en föhnen…