Ik zit op dit moment op Ameland in een heerlijke omgeving. Tijdens het hardlopen in een natuurgebied, moest ik denken aan een boek dat ik aan het lezen ben van Claartje Kruijff, getiteld: leegte achter de dingen. Claartje Kruijff is Theologe des Vaderlands. Ik volg haar al een tijdje en ze heeft me echt geraakt met haar boek. In haar boek beschrijft ze heel mooi: je kan je soms één voelen met het universum, één met de wereld en met alle mensen als je in de natuur bent. En dat gevoel heb ik eigenlijk heel vaak tijdens het hardlopen.

Dan denk ik: al die dingen waar ik me druk om maak, al die dingen waar ik over loop te peinzen… Wat maakt het ook uit. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar het landschap hier op Ameland. Het is er over een eeuw nog, het is er al eeuwen geweest… Wat maak ik me ook druk met mijn zorgen, over wat ik allemaal wil en wat er allemaal beter moet.

In het boek van Claartje Kruijff haalt ze ook de parabel aan van Jezus. Die ken je vast wel: van die landmeester die zijn knechten talenten gaf voor hij op reis ging. De ene knecht gaf hij tien talenten, de ander vijf en de derde die gaf hij één talent. Hij zei tegen zijn knechten: die moet je goed benutten! Toen de meester terugkwam van zijn reis had de knecht die tien talenten had gekregen er twintig van gemaakt en de knecht met vijf talenten had er nog eens vijf gekregen. Maar de knecht met één talent? Dat was foute boel. In plaats van zijn talent te benutten, had hij het begraven.

Vooral mooi wat Kruijff hier vervolgens over zegt: het gaat er niet om hoeveel talenten je hebt of zelfs wat voor soort talenten. Het gaat erom waar je het voor gebruikt. Ieder mens heeft talenten!

Dan denk ik meteen aan mijn lezerspubliek en de kijkers van mijn vlog. Je hebt heel veel talenten gekregen, je hebt een mooie opleiding gedaan. Hoe zet jij die in en hoe maak jij je nuttig? Voor de één betekent dat dat ze een Nobelprijs wint en de ander is bijvoorbeeld een geweldige bejaardenverzorger. En ook als je bij een verzekeraar werkt of loodgieter bent, dan gebruik je hopelijk jouw talenten (na de waterschade die ik afgelopen week thuis had waardeer ik de schade-expert en mijn buurman, de loodgieter, heel erg!)

We hoeven niet allemaal bij GreenPeace of War Child te werken. Belangrijk is om jouw talent op jouw manier in te zetten. En soms mislukken dingen – bij mij wel honderdduizend dingen! – maar dat is wat jou mens maakt. Dus gebruik je talent, maak je niet teveel zorgen om die verkeerde afslag die je soms neemt.

Wil jij eens wandelen met mij en mijn hond? Ga dan naar: https://sheconsult.nl/wandelen-met-django/