Gisteravond was ik bij een bijeenkomst waar een schrijfster sprak over haar moederschap. En ik werd er boos van. Ze praatte over moederschap alsof het een enorme verdienste is dat je moeder bent. Dat het echt een hele bijzondere prestatie is, dat baren. En dat je, door dat baren een volkomen andere band met je kind hebt dan vaders, en dat vaders dus nooit zo goed voor hun kind kunnen zorgen als jij.
Mag ik even een teiltje!

Dat is natuurlijk klinkklare onzin.
De grootste idioot kan zich laten bezwangeren en een gezond kind baren. Dat doen we al eeuwen, meestal gaat het goed dus dat is normaal. Niks bijzonders. Soms gaat het helaas niet goed, of lukt het niet, en dat is dan gewoon enorme pech. Verdrietig. Maar het is geen falen van de vrouw.

Vervolgens gaan we zorgen en opvoeden. Waarom zou een vrouw dat beter kunnen dan een man? Zo ingewikkeld is dat allemaal niet. Ook hier geldt, hele volksstammen leveren gelukkige gezonde, evenwichtige mensen af, al eeuwen, dus maak je niet druk. Gebruik je gezond verstand, en dat heeft een man ook, dus die kan dat zeker net zo goed als jij. Ja hij doet het anders, maar niet slechter. Tenzij de vader een volslagen randdebiel, maar waarom zou je een kind willen van een randdebiel?

Op het moment dat vrouwen vinden dat zij het zorgen beter kunnen dan hun partner komt er nooit een evenwichtige taakverdeling thuis. Dan blijft alle verantwoordelijkheid bij de moeder liggen. En dat is slecht voor de moeder, want naast een volle baan ligt dan overbelasting op de loer, en dan is de kans dat de vrouw geheel of gedeeltelijk uitstroomt levensgroot.
Het is ook jammer voor de vader, want die krijgt niet de kans om te zorgen, om te genieten van zijn kind en er een diepe band mee op te bouwen.
En het is jammer voor het kind, dat krijgt als voorbeeld een zich altijd schuldig voelende of gefrustreerde moeder en een afzijdige opzondagvleessnijdende vader. Bovendien weten we uit onderzoek dat kinderen van werkende moeders en vaders gelukkiger zijn en het beter doen op school.

Kortom, ik verzet me hevig tegen de verheerlijking, de mythologisering van het moederschap.
Het is geen bijzondere prestatie.
Nou ja…okee, dan.
Van één moeder is het wèl een bijzondere prestatie.
Van Moeder Natuur.