Short TrackDeze weken staan in het teken van de Olympische Winterspelen. En ik zit me toch te genieten! Al die sporters die hun hele ziel en zaligheid de afgelopen 4 jaar (en de jaren daarvoor) ingezet hebben om een medaille te winnen. En nu moet het dan gaan gebeuren. Nou, ik zit voor de TV!

Topsport is vergelijkbaar met een topcarrière. Je wint geen goud op de 10 kilometer met alleen maandag, dinsdag en vrijdag trainen. Een topcarrière vraagt maximale inzet, je hele leven staat in teken van die carrière. Overigens kun je daarnaast nog prima een gezin hebben. Kijk maar naar de zwemster Marleen Veldhuis, roeister Kirsten van der Kolk of schaatser Ronald Mulder. Meer voorbeelden van Olympische moeders vind je hier.

En ja, natuurlijk gaat het wel eens fout, denk maar aan de fatale wissel van Sven Kramer. Of zit het tegen, zoals de schaatser Jan Blokhuijsen die geveld is door de griep. Maar topsporters laten zich niet uit het veld slaan. Ook als het even niet zo leuk is, gaan ze door. En laten ze zich in moeilijke periodes bij staan door professionals. Johann Olav Koss, de schaatser die in 1994 vier keer goud won, schreef er een boek over: Effect. Daarin beschrijft hij hoe hij een winning team om zich heen verzamelde en zo tot die geweldige prestatie kwam. Het boek is inmiddels al 20 jaar oud, maar nog steeds zeer van toepassing voor iedere ambitieuze vrouw (en man).

Ik zou zeggen, geniet van de topprestaties van de sporters de komende dagen en lees Effect om zelf ook tot een topprestatie die bij jou past te komen.

Veel plezier!