bigstock--150143453Eva Jinek won de Sonja Barend Award voor het beste interview van het jaar. Wat mij betreft is dat terecht. Ik ben een enorme van Eva, maar daar wil ik het niet verder over hebben. Wel over wat er gebeurde bij de uitreiking van de prijs, door Sonja Barend herself, bij DWDD. De tranen rolden Eva over de wangen van ontroering en vreugde. Prachtig vond ik dat, want het was zo echt.

Eva verontschuldigde zichzelf: “Ik had me zo voorgenomen dit niet te doen, maar ja, door borstvoeding (ze is pas bevallen) zitten de emoties zo hoog”. En: “Ik kan pas aan het werk als ik mijn emoties weer onder controle heb, want zo kan het niet”.

Het is waar dat borstvoeding je emotioneel gevoeliger maakt, maar dat vind ik niet zo erg. De emoties zijn echt en het is prachtig als mensen hun emoties laten zien. Alleen bij vrouwen wordt het meteen gelabeld als ‘labiel en zwak’. Veel vrouwen huilen op hun werk bijvoorbeeld uit onmacht of teleurstelling. En dat is in de meeste zakelijke settings niet handig. Dan kan je wel zeggen: “Nou, daar moeten ze maar aan wennen”, wie ‘ze’ dan ook zijn, maar voorlopig zijn de spelregels nog zo dat je niet moet huilen, dus dan kun je je daar maar beter aan houden. Dus vanuit dat oogpunt is het handig om borstvoeding af te bouwen als je verlof ten einde loopt.

Maar er is nog iets anders met borstvoeding. Borstvoeding maakt je denken wazig, je blijft ‘op die roze wolk’ zitten, je mist scherpte. Combineer je dat met doorwaakte nachten, dan is het lastig om top te presteren. Dus, tenzij je een baan hebt die je met gemak op routine doet, is het een goed idee om borstvoeding te stoppen. Er zijn geweldige alternatieven en je bent geen slechte moeder als je stopt met borstvoeding, omdat je op je werk goed wil presteren.