vreneli opzij

Die work-lifebalance dat is toch wel een dingetje. En dat bedoel ik eigenlijk de zorg voor kinderen en huishouden en combinatie met een baan. In mijn praktijk zie ik dat vrouwen daar de volledige verantwoordelijkheid voor nemen. En dan dingen delegeren aan hun partner. Dan zeggen ze dingen als: ‘Nee mijn man doet echt heel veel, hij doet de was’. Of ‘We doen het echt samen, Klaas brengt altijd de kinderen naar school’. En al die duizend andere dingen dan die er gedaan moeten worden? Wie doet die dan?

Topvrouwen worden ook altijd gevraagd hoe ze dat thuis doen. Ook zo iets. Ik vind dat dus een stomme vraag. Een open deur. Een topvrouw heeft het natuurlijk goed geregeld. Dat kan niet anders. Die heeft een partner die echt meer doet dan de was en de koters naar school brengen. Of in ieder geval een partner die regelt en verantwoordelijkheid neemt. Die topvrouw is ook goed in loslaten. Loslaten dat alles op haar manier moet gebeuren. Dat moet ook wel, anders wordt je ook geen topvrouw. Als alles in jouw bedrijf op jouw manier moet gebeuren, dan word jij gek, en ook al je medewerkers.

Dus wat ik vrouwen probeer te leren is loslaten. Loslaten dat het op jouw manier moet. Loslaten dat het alleen jouw verantwoordelijkheid is dat het goed gaat met de kinderen, en loslaten dat jij de enige bent die goed voor ze kan zorgen. Alsof je, omdat vrouwen al eeuwenlang zorgen, een soort patent op kinderzorg en huishouden hebt.

Stel je voor dat mannen dat zouden zeggen: ‘Wij doen al eeuwen zaken dus dat kunnen wij veel beter dan vrouwen. Wij doen het wel, jullie mogen wel helpen, zet maar koffie’. Dan zijn de rapen gaar.

Overigens dan weten wij vrouwen wel weer wat we daar mee kunnen doen. Stamppotje van maken. Maar hé, ook dat kun je uitbesteden. Of loslaten!

Deze column verscheen eerder op Opzij.nl, 06-02-2017