Anne werkt sinds 4 maanden bij een gerenommeerd bedrijf in de technische industrie als marketeer. Maar ze vond het een beetje saai. Alles ging daar wel heel bureaucratisch en langzaam. En ze had het idee dat ze niet echt van toegevoegde waarde was. Ze kwam bij een Amerikaans bedrijf vandaan waar het tempo veel hoger lag, targets helder gesteld werden, de communicatie heel direct verliep en ze echt had kunnen bijdragen aan een gigantische groei. Bij het bedrijf waar ze nu werkte was het allemaal wat gezapiger. En dat vond ze aan de ene kant wel lekker, ze maakte gewoon haar wekelijkse 36 uur, heerlijk rustig vond ze dat. Zo had ze ook wat meer tijd voor haar gezin, sliep ze beter en had ze tijd voor andere dingen. Maar aan de andere kant vond ze het saai.

En toen kreeg ze een aanbieding van een ander Amerikaans bedrijf. Met een mooie positie, een mooi inkomen, veel reizen en hard en snel werken. En daar werd ze wel heel blij van.
Maar ze twijfelde. Moest ze het nu wel of niet doen. En met die vraag kwam ze bij mij.

Ik ben Anne aan de slag gegaan en heb daar de methode van Voice Dialogue voor gebruikt. Haar innerlijke stem die zei ‘doe maar niet, blijf lekker zitten’, hebben we afgezet tegen de andere innerlijke stem die zei ‘ja leuk, tempo, presteren, uitdaging, prestige’. Zo werd helder dat beide stemmen vanuit een soort bezorgdheid tegen haar spraken. De blijf-maar-zitten-stem sprak uit (terechte) bezorgdheid voor haar gezondheid en haar gezin. En de andere stem, de uitdaging-stem, sprak vanuit de angst dat ze zich zou vervelen, dat ze in zou dutten, dat ze saai zou worden en aan status en prestige zou verliezen.

Toen we beide stemmen zo helder tegen elkaar hadden afgezet werd het haar duidelijk dat er een middenweg was die beide stemmen tevreden zou stellen. En dat ze daarbij de hulp van een derde stem zou kunnen gebruiken. Dat zou de stem ik-ben-leuk kunnen zijn. De stem die de balans houdt tussen enerzijds het zakelijke, het competitieve, de status en het enthousiasme, en anderzijds het vrouwelijke, het zachte, contemplatieve en gevoelige deel van Anne. Want Anne vindt zichzelf het leukst wanneer beide delen met elkaar in balans zijn, dan voelt ze zich top.

De vraag is dus kan ze bij haar huidige baan die balans vinden? En hoe zit dat bij die andere baan? Na nog wat aanvullende gesprekken met de Amerikanen kwam ze tot de conclusie dat de ik-ben-leuk-Anne het wel lastig zou krijgen in die nieuwe baan…