RefereeVorige week kwam in het nieuws dat de FIFA onder schot kwam te staan doordat twee vrouwen de omkopingspraktijken van Sepp Blatter c.s. aan de kaak stelden. Deze vrouwen, lid van de delegaties van Qatar en Australië, zochten de publiciteit toen ze er achter kwamen dat het bij de toewijzing van de WK 2020 ging om de grote bedragen die onderhands geschoven werden, in plaats van inhoudelijke argumenten. Lees meer hier.

Waarom ik dit hier bespreek, is omdat dit een extreem voorbeeld is van hoe mannen en vrouwen niet zelden andere spelregels hebben. Vrouwen vinden over het algemeen vaak dat je je aan de regels moet houden. En als ze de regels overtreden, dan zijn ze er zelf als de kippen bij om dit aan de controlerende instantie te melden.

Pfff…..hoor je mannen dan zuchten. Mannen vinden ook dat je je aan de regels moet houden in zijn algemeenheid. Maar alleen als ‘de scheidsrechter’ kijkt.En als je de regels overtreedt en de scheids ziet het, dan protesteer je voor de vorm nog wat. Jezelf melden bij de scheids (‘scheids, ik heb hands gemaakt’) vinden ze verraad. Dan ben je niet loyaal aan het team. Natuurlijk geldt dit niet voor alle mannen, en alle vrouwen. Maar ga eens kijken bij een willekeurige hockeywedstrijd bij jou in de buurt, van mannen, en een van vrouwen, dan zul je het verschil zien.Er is overigens een leuk boek verschenen over het verschil in spelregels tussen mannen en vrouwen. Speciaal geschreven voor mannen, zodat ze snappen hoe vrouwen in een wedstrijd zitten; “Vrouwen bluffen niet”.In de Volkskrant van 22-2 stond in dat verband ook een aardig artikel, over ethiek in het bedrijfsleven en hoe managers valsspelen.

In mijn coachpraktijk kom ik regelmatig tegen dat vrouwen een organisatie willen verlaten, juist om deze reden. Ze kunnen het niet meer verdragen dat er vals gespeeld wordt. Dat het alleen nog maar gaat om winst maken, of een grote bonus, en dat integriteit ver te zoeken is. En dan vind ik het dus jammer dat zo’n vrouw opbrandt en weggaat, want zo verandert er niets.

Weet je waar ik van droom? Van een soort geheim genootschap van vrouwen tegen valsspelen. Of een website waar je valsspelers kunt namen en shamen, #vrouwentegenvalsspelen, maar dan met humor. Net zoals die website van Arjan Lubach: www.dezemannenkunnengeenvrouwkrijgen.nl.

Wat een leuke man en wat een briljante actie! Jaloersmakend goed eigenlijk!