Steeds wordt er in de emancipatie discussie gezegd dat we mannen hierin moeten betrekken, dat mannen een deel van de oplossing zijn. En dat is kul. Dat doen we namelijk al dertig jaar en dat heeft niks opgeleverd. Mannen hebben namelijk geen probleem. Sterker nog, als wij vrouwen ècht mee gaan doen krijgen mannen een probleem. Dan krijgen ze meer concurrentie om de mooie baantjes, en ze moeten thuis meer ondergewaardeerd werk doen. Dus mannen willen helemaal niet dat vrouwen ècht mee gaan doen. Ja, misschien de mannen die alles al voor elkaar hebben, die wel. Want die hebben niks meer te verliezen. En oudere mannen met ambitieuze dochters, die ook. Maar voor al die andere mannen hoeft ‘t niet zo nodig.

Dus we moeten geen effort steken in het overtuigen van mannen, we moeten niet op mannen gaan wachten. We moeten het zèlf doen. Wij vrouwen moeten als Trojaanse paarden de machtsbastions binnensluipen en als we er zijn, met genoeg vrouwen, de boel van binnenuit veranderen. We moeten slim zijn, het spel meespelen, en gaan voor de topposities. Dat kunnen wij, we zijn beter opgeleid dan mannen, we weten hoe we het spel moeten spelen, en nu moeten we het ook gewoon doen. Zodat we het systeem kunnen veranderen in een systeem waar ruimte is voor iets anders dan blanke man. Waar zowel mannen als vrouwen van allerlei pluimage zich veilig voelen, zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, dezelfde kansen en beoordeling krijgen, en uitgedaagd worden de beste versie van zichzelf te laten zien.

Daarom een oproep aan onze Trojaanse paarden in het kabinet, onze vrouwelijke ministers: Doe wat je moet doen, voer die quota in!
Maak de weg vrij voor onze Trojaanse paarden in het bedrijfsleven!
Hortsik!