Je hoort het vaak: de werkdruk is te hoog, werknemers ervaren veel werkstress… Maar wat is dat eigenlijk? Volgens mij zit er namelijk een verschil in, maar kan het allebei wel invloed hebben op je gezondheid en hoe jij je voelt op je werk.

Volgens mij betekent werkdruk dat je gewoon heel veel uren maakt of dat heel veel werk te doen hebt. Werkstress is als het je ook stress oplevert. Je kan vast een enorme to do lijst hebben zonder dat je er heel gestresst van wordt, maar je kan ook stress hebben zonder dat je heel veel uren hebt… Een leidinggevende waarmee je niet door één deur kan of instructies die niet aansluiten op jouw manier van werken – ook dat levert stress op! Andere voorbeelden van stressvolle situaties waarbij de werkdruk niet per se te hoog moet zijn, zijn bijvoorbeeld een te laag niveau of de tijd en middelen niet krijgen om jouw doelen te halen op werk. Dat je alleen maar op een zesje kan presteren, terwijl dat helemaal je bedoeling niet is.

Ik raad je dan het volgende aan: kijk waar de stress vandaan komt. Waar heeft het mee te maken? En bespreek dat dan met je leidinggevende! Ook kun je kijken naar hoe jij je werk eigenlijk doet. Zijn er dingen die jij misschien heel leuk vindt, maar waar je van je leidinggevende geen aandacht aan mag besteden omdat andere dingen prioriteit hebben? Kun jij je hierbij neerleggen of niet?

En als je niet bereid bent dat te doen: durf ook op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Je bent niet gebonden aan je huidige werkgever. Zo simpel is het! Want werkstress is killing. Je kan in een burn-out komen en al die stress is funest voor je zelfvertrouwen.

Op dit moment is de arbeidsmarkt prachtig – zelfs als je 58 bent. Er zijn genoeg mogelijkheden. Dus is je huidige baan niet wat je wil? Denk dan even goed na over wat je wel wil. Kies voor jouw mogelijkheden en ga ervoor!

Bekijk de vlog hier.