Guusje kwam bij mij op consult. Ze is al 15 jaar consultant in de bouw. En daar is ze goed in. Haar werkgever is blij met haar, ze heeft steeds genoeg werk, en ook de opdrachtgevers lopen met haar weg. Niks aan de hand zou je zeggen. Maar Guusje is niet blij. Ze voelt zich moe en lusteloos. Haar vriendinnen en man zeggen tegen haar dat ze veel te hard werkt, dat ze rustig aan moet doen, zich maar eens even ziek moet melden om op adem te komen.

En dat heeft ze gedaan, maar daar werd het niet beter van. Ze vloog tegen het plafond aan van het niks doen. Daarom kwam ze bij mij. Ze vond het leven saai en vermoeiend. Haar werk als consultant was wel leuk maar weinig uitdagend, ze kwam toch steeds op hetzelfde soort opdrachten uit. Ze had last van het ”I’ve been there, done that”-gevoel. Dat is een gevoel dat veel mensen zullen herkennen. In het begin is er nog voldoende uitdaging in een baan of opdracht, maar naar loop van tijd is de echte uitdaging er vanaf. En in de consultancy is het natuurlijk vaak zo dat je wordt ingezet op projecten die je al eens eerder hebt gedaan. Dan zijn de omstandigheden en de mensen anders, maar inhoudelijk blijft het hetzelfde.

Bore-out

Bij mensen van het Enneagramtype 7, de optimist, kan dat leiden tot een bore-out. Met nagenoeg dezelfde verschijnselen als een burn-out, maar dan uit verveling. Mensen van dat type hebben behoefte aan nieuwe uitdagingen, aan afwisseling, aan steeds wat nieuws, aan wat leuks. De oplossing om dus maar eens rustig aan te doen, werkt bij dit type mensen dus averechts, zij moeten juist nieuwe dingen gaan doen.

Voor Guusje viel alles haar plek. Ze schreef zich in voor een opleiding CSR (Corporate Social Responsability), werd lid van een vrouwennetwerk en besloot op zoek te gaan naar een nieuwe baan waar ze haar kennis van de bouw kon combineren met dat wat ze in de opleiding zou gaan leren. En ondertussen ging ze het gesprek aan met haar werkgever, dat ze graag opdrachten wilde uitvoeren waarbij duurzaamheid een issue was. Ze kreeg een mooie opdracht bij een project waarbij een gedeelte van de gesloopte materialen hergebruikt moesten worden.

Weg was de bore-out!

Meer weten over het Enneagram? Onze coaches zijn bedreven in coachen met het Enneagram. Meer info over het enneagram.