Gisteravond sprak ik op verzoek van ‘De Bovengrondse’, een platform voor “instapfeminisme”,  in De Rode Hoed. Mij was gevraagd in een klein half uurtje het publiek, 150 jonge vrouwen en 2 mannen, een deel van mijn theatercollege te geven, gebaseerd op mijn boek ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, Survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen’. Om deze jonge vrouwen te voorzien van concrete tips om effectiever en met meer geluk te werken. En om als Trojaanse paarden het systeem van binnenuit te veranderen.

Minderwaardig ten opzichte van mannen
Wekelijks sta ik voor grote en kleine zalen in het hele land, meestal met het theatercollege rond mijn eerste boek F*ck die Onzekerheid. Ik doe dat interactief met het publiek, dat overwegend vrouwelijk en van alle leeftijden is. Ik vraag dan o.a. of ze zich wel eens minderwaardig, tweederangs aan een man hebben gevoeld: ’Als je dat niet herkent steek dan je hand op’. ………..altijd blijven de handen laag. 

Maar wat ik nu zo schokkend vond was dat dat gisteravond in de Rode Hoed ook gebeurde. Al deze jonge vrouwen hebben zich nu al minderwaardig, tweederangs aan mannen gevoeld!
Ik had gehoopt dat het voor deze generatie anders zou zijn, maar helaas is dat dus niet zo.
Overigens gingen er wel twee handen de lucht in. Van de twee aanwezige mannen.

Wil je mijn penis zien?
En toen gebeurde er nog iets. Na afloop werd ik door veel vrouwen aangesproken, ze waren blij met mijn verhaal. Maar ook door een jonge vrouw, docente op een hogeschool. Ze zat met een probleem. Zij liet mij twee tekeningen zien, voor haar gemaakt door een ruim 20 jaar oudere mannelijke collega met veel status. De ene tekening was een penis, en bij de andere tekening had hij hen beiden getekend. Hij zat aan het stuur in een Amerikaanse slee met de tekst ‘F*ck it, I’m rich’, en achteruit de auto staken lange vrouwenbenen, gehuld in een netpanty en naaldhakken. En daar had hij met een pijl haar naam bijgezet.

Schokkend, ongepast, intimiderend, wat moet ze daar nou mee? Eén ding is duidelijk: een man die zoiets doet is niet geschikt voor het onderwijs. Die man is überhaupt niet geschikt!  We hebben afgesproken er samen werk van te maken, vertrouwenspersoon, directie, College van de rechten van de mens….dit gaan we niet laten lopen.

Voor mij geldt dit natuurlijk niet!
Maar wat ik dus niet begrijp is dat er, na die hele #metoo, nog steeds mannen zijn die denken dat dat niet voor hen geldt. Die denken dat zij wèl grappig zijn…dat vrouwen zulke dingen dus heel leuk vinden.
Dan vraag ik me af, hoe zijn die mannen opgevoed? Hebben die mannen geen vrouwen of andere mannen in hun omgeving die hen corrigeren? Hoe kan het dat er nog steeds organisaties bestaan waarin mannen de ruimte voelen om zulke dingen te doen? 

Ik was laat thuis gisteravond. Het was een geweldige avond. Maar wel met een rauw randje.
Vandaag is mijn zoon jarig, hij wordt 26. Hij krijgt deze blog kado. Want het zal me toch niet gebeuren dat mijn zoons zulke dingen gaan doen!