bigstock--175658977Ik treed regelmatig op voor groepen studenten, bijvoorbeeld met mijn theatercollege Yes She’s Smart. En altijd weer stellen ze me van die hele praktische vragen: ‘Wat moet ik aan naar een sollicitatie? Is een carrière te combineren met een gezin? En wat is de beste tijd om een kind te krijgen?’
Als er mannelijke medestudenten in de zaal zitten, zie ik die bij de laatste vraag echt verbijsterd kijken. Je ziet ze denken: “Huh? Who cares? Daar ben je nu toch nog niet mee bezig?”

Maar voor vrouwen ligt dat anders. Zij ondervinden namelijk meer hinder in hun carrière van een zwangerschap en ouderschap. Logisch dus dat ze zich goed willen voorbereiden en willen inschatten in hoeverre de offers die ze zich getroosten voor een droombaan, ook echt leiden tot die mooie of interessante positie.

Ik leer vrouwen dat alles kan. Als je maar kiest, prioriteiten stelt en niet overal verantwoordelijk voor wilt zijn. Dus kies voor een geweldige baan en een partner en kinderen, maar ga niet alles zelf lopen doen. Besteed zoveel mogelijk uit en deel de verantwoordelijkheid met je partner. En neem een verkeerd gewassen shirt, een vieze keuken, boze blikken van thuisblijfmoeders op het schoolplein of een vergeten zwemles op de koop toe. Want laten we eerlijk wezen, hoe belangrijk is dát nou helemaal!