We hebben met SheConsult een actie, Corona Coaching, en daarbij kunnen professionele vrouwen gratis een 14-daags online programma volgen en ter afsluiting kostenloos 20 minuten praten met één van onze 14 topcoaches. En dat doen vele deelnemers. We werden verrast. 

Afgelopen weken hebben we honderden gesprekken gevoerd. En ons valt wat een heleboel op, daar komen we laten nog op terug. Maar deze wilde ik je niet onthouden: namelijk dat veel vrouwen ons vertellen dat hun man of mannelijke collega’s, ondanks het blijf-thuis-van-Rutte tóch naar kantoor gaan. Of gaan lunchen met een collega. Terwijl ze prima thuis kunnen werken, hun aanwezigheid op kantoor is geen vereiste.

 

Spelregels
De verklaring is simpel: dat komt doordat veel mannen andere spelregels hebben dan vrouwen. Zo hebben mannen vaak de spelregel: ‘Wees zichtbaar, aanwezig’. En thuis ben je natuurlijk maar beperkt zichtbaar, dus gaan ze naar kantoor, om zichtbaar te zijn voor hun andere mannelijke collega’s. Vrouwen zijn braaf, die blijven thuis en doen het werk. Maar wellicht denken die mannen dan: ‘Zie je wel, hun prioriteit ligt bij de kinderen en bij het huis’ of ‘Ze zijn gewoon niet ambitieus’ en  irriteert het hen dat vrouwen thuis blijven.

 

Scheidsrechter

Vrouwen irriteert het ook, zo hoorden wij. De regel is ‘Je blijft thuis’, dus doe je dat. Maar mannen hebben vaak de spelregel ‘Je bent pas af als de scheidsrechter het ziet’. De scheidsrechter, Rutte in dit geval, zegt ‘thuisblijven’, maar Rutte ziet het toch niet als ze lekker naar kantoor gaan dus….

Vrouwen houden zich over het algemeen aan de spelregels en het irriteert ze dan mateloos als mannen dat niet doen. Terwijl mannen waarschijnlijk denken: ‘Vrouw, wat zeur je nou. Ik hou prima afstand, dus die regel geldt niet voor mij, kom gewoon naar kantoor, ambitieloos mens’. 

 

Vrouwenzaak

En dan is er nog iets dat irriteert, zo leerden wij. Mannen die zeggen: ‘Ik kan thuis niet werken met 4 kinderen om me heen, dus ik moet wel naar kantoor’. De meeste bedrijven hebben daar een speciale regeling voor waardoor je halve dagen kunt werken. Maar daar maken ze geen gebruik van, want dat voelt als ambitieloos. Het werk moet tenslotte af, dus thuiswerken, dat doen ze niet. Bovendien is het lekker rustig op kantoor. Dat hun vrouw ook niet kan werken met 4 kinderen om haar heen is haar probleem.
Kinderopvang is tenslotte een vrouwenzaak.
Dat kunnen vrouwen veel beter.
Die hebben veel meer geduld…..

Zucht.

Dus, wat doe je eraan?

Stuur dit stukje gewoon door. Zonder commentaar.

Punt.