‘Ontslaggolf nauwelijks te stoppen’ kopte de Volkskrant vandaag. Niks nieuws, dat koppen eigenlijk alle kranten al een tijdje. Maar verontrustend is het wel. Wij horen van werkgevers en cliënten ook dat tijdelijke contracten niet verlengd worden, alle externen eruit moeten en soms zelfs van gedwongen ontslagen.
En dan al die aankomende studenten. Liepen ze al alle examen festiviteiten mis, nu moeten ze gaan studeren zonder introductie, zonder ontgroening, online, zonder nieuwe vrienden te maken. Ik heb met ze te doen.
Bovendien, met het stijgende aantal corona-gevallen maken we ons ook weer zorgen om onze gezondheid en die van bijvoorbeeld onze ouders.
En dan zijn er ook nog onze volksvertegenwoordigers die uit de kamer weglopen om maar niet te hoeven stemmen voor (of tegen) een loonsverhoging voor zorgmedewerkers. Om laaiend van te worden!
Kortom, deze tijd wordt gekend door ongekende zorgen. De een maakt zich zorgen over haar baan, de ander over haar kinderen en de derde over haar gezondheid of die van de mensen om haar heen. Of over alles 🙁

Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest
Maar waar ik naartoe wil is dat je zorgen maken eigenlijk zinloos is. Zoals mijn moeder altijd zei: “Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest” Ik moet dan ook altijd denken aan de ‘Cirkel van invloed’ en de ‘Cirkel van betrokkenheid’ van Stephen Covey. Bekend?

Covey zegt dat alles wat je aandacht opeist, waar je bij betrokken bent in je ‘Cirkel van betrokkenheid’ zit. En alles waar je invloed op hebt zit in een kleinere cirkel, namelijk de ‘Cirkel van invloed’. Als je piekert of je zorgen maakt probeer je feitelijk iets van je ‘Cirkel van betrokkenheid’ naar je ‘Cirkel van invloed’ te krijgen, zodat je invloed kunt uitoefenen en dat het weer goed komt.

Covey zegt dat je je mogelijkheden systematisch moet verkennen. Is er een mogelijkheid dan moet je dat doen en is je probleem opgelost. Is die mogelijk er niet, stop dan met piekeren en bewaar je energie want die zul je nodig hebben.

Mijn advies
Dus als we nu eens door de ogen van Covey kijken naar bovenstaande vier problemen, dan heb ik de volgende adviezen:
– Bang voor baanverlies: bereid je voor en start een NL leert door traject waardoor je beter voorbereid bent als het zover komt.
– Die arme studenten: niks aan te doen. Stop met zorgen maken. Ze vinden zelf wel een oplossing.
– Weglopende kamerleden: Het zijn kamerleden van de coalitie (er komt vast een namenlijstje). Dan weet je dus dat je niet op hen moet stemmen.
– Bang voor Corona: houd je aan RIVM-voorschriften. Bang voor bijvoorbeeld je ouders? Wees liefdevol nabij (met mondkapje en 1,5 meter), meer kun je niet doen.

En als je bang bent voor een enorme economische recessie? Tja, daar kun jij niks aan doen, die recessie komt, of hij komt niet. Vertrouw erop dat jij met jouw vaardigheden en netwerk er wel doorheen komt. Linksom of rechtsom. Je hebt wel voor hetere vuren gestaan toch?

En anders wordt het tijd, haha!
Welkom in de mensenwereld!