Passie, ik vind dat een vreselijk woord. Alles moet tegenwoordig maar met passie. Je werk, je relatie, je brood moet gemaakt zijn met passie en zelfs de inrichting van WC. Als er geen passie bij komt, is het niet goed.

Zo krijg ik ook regelmatig klanten die leuk werk hebben, met plezier naar hun werk gaan en dan zeggen: ‘Ja, het is allemaal wel leuk, maar dan hoor ik mensen met zoveel passie over hun werk praten. Dat wil ik ook!’.

En ik begrijp wel wat ze bedoelen. Wanneer je je werk met hart en ziel doet, ontstaat er iets dat groter is dan jijzelf. Je komt in een flow en je zet onwaarschijnlijke resultaten neer. Echter gebeurt dat echt niet iedere dag. Er zitten echt ook rotdagen tussen, net zoals bij ieder ander mens.

Als ik die vrouwen dan vraag wat hun passie is, dan antwoorden ze steevast: ‘Ik vind zoveel leuk’. En daar zit ‘m nou net de kneep. In heel veel leuk vinden zit geen passie.

Passie ontstaat pas wanneer je je focust op één ding. Wanneer je daar alles van wilt weten, wanneer je je daar totaal in verdiept. Dat betekent focus, keuzes maken en dus een heleboel andere leuke dingen niet doen. Dat betekent offers brengen, afzien, doorgaan als het tegenzit. Dan pas ontstaat passie.

Dan ben je ergens expert in, de beste, uniek en bijzonder.

Juist dat focussen, prioriteiten stellen, keuzes maken en ergens blind voor gaan, vinden mijn klanten vaak het moeilijkst. Maar als je echt, diep van binnen, zo verlangt naar passie dat je dàt kunt opbrengen, dan lukt het. Dan ontstaat er passie.

Ik zag het ontstaan bij de paardentrainster die ik coachte, maar ook bij de bankier, de journaliste en de manager. De passie kwam uit hun oren! Prachtig!

Zit het verlangen niet zo diep, dan is dat helemaal niet erg. Als je met plezier naar je werk gaat, er een mooie boterham mee verdient en jezelf ook nog ontwikkelt, dan is dat toch geweldig! Geniet dan van de vele leuke dingen die het leven te bieden heeft. Wees daar dan ook helemaal tevreden mee en hou op met dat gezeur over passie.