Er woedt een felle discussie over het al dan niet te weinig werken van vrouwen. 75% van de Nederlandse vrouwen werkt 3 dagen in de week of minder. En over het algemeen is een toppositie niet te combineren met een parttime van minder dan 4 dagen per week. Ireen Wüst wint ook geen goud als ze alleen traint op maandag, dinsdag en donderdag.

Nu heersen er allerlei culturele opvattingen over de combinatie werk en zorg. Bijvoorbeeld:

  • je bent een verwend prinsesje als je fulltime moeder/huisvrouw bent
  • je bent een slechte moeder als je meer dan 3 dagen per week werkt
  • je bent een slechte moeder als je kind meer dan drie dagen per week naar de opvang moet want dat is slecht en zielig voor het kind
  • je hebt toch geen kinderen gekregen om ze in de opvang te stoppen
  • je bent een slechte moeder als je kind niet met zelfgebakken traktaties naar school gaat, broek en shirt bij elkaar vloeken, het kind niet op 2 sporten en muziekles zit en ook nog de avondvierdaagse niet mee mag lopen etc.

Maar daarbij vergeten we volgens mij een ding.
Als je namelijk besluit om 4 of 5 dagen te blijven werken, geef je daarmee het signaal af dat dat werk voor jou super belangrijk is. Misschien wel net zo belangrijk als je kind. Daarmee leg je een enorm gewicht op dat werk, met daaraan ook behoorlijk wat verwachtingen gekoppeld. Dan moet je het wèl goed doen, dan moet je er wel een succes van maken, dan moet je wel een flitsende carrière maken. En als dat dan niet lukt, dan val je enorm door de mand. Kortom, voer voor impostor gedachten.

Dus wat doen veel vrouwen, ze vluchten. Ze kiezen ervoor die carrière dan maar niet na te jagen, om het rustiger aan te doen zodat de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn.

Wat doe je hieraan? Door bij jezelf na te gaan of dit inderdaad zo is, en dan nog eens goed na te gaan of je van jezelf ook mag falen. Is je werk minder leuk als het een keer niet lukt? Moet je dan maar afhaken als het even niet meer leuk is?
Nou als dat zo was, was ik al lang gestopt met werken!