Annelot, een jonge vrouw, senior business consultant in de IT, kwam bij mij met de vraag waarom iedereen zo blij was met haar werk, terwijl zij het idee had ze maar wat aanklungelde. Ze beschreef de jeugd van een eenzaam meisje dat zich onbegrepen voelde, soms wat agressief en heel slim was. Op een bepaald moment werd er, na eerst 3 psychologen versleten te hebben, de diagnose ADHD gesteld en ging ze aan de Ritalin. En dat hielp. Althans, haar gevoelens vlakten wat af, ze was minder agressief, kon zich beter concentreren en rondde in no time een technische academische studie af. Maar ze voelde zich onbegrepen en lui tegelijkertijd. Ze verveelde zich snel, liep vaak voor de troepen uit en dan begrepen de mensen haar niet. Toch was iedereen zeer tevreden met het eindresultaat. Haar reputatie binnen het bedrijf was uitstekend.

In onze sessies kwamen we erachter dat ze haar manier van werken negatief labelde: als lui, chaotisch en vermoeiend. Maar als ze het anders zou labelen, bijvoorbeeld als ze het ‘conceptueel denken’ zou noemen, dan is het creatief, vooruitdenken, in grote lijnen, twee stappen vooruit en één achteruit. Dan is het positief en kan ze uitleggen hoe ze werkt, bijvoorbeeld dat een middagje museum haar zoveel inzicht geeft dat dat dus eigenlijk werken is. Dan kan ze de verwachtingen managen en hoeft ze niet op een kantoor achter een PC te gaan zitten denken, want dat werkt dus niet voor haar. Dat is voor haar dodelijk vermoeiend. En dat moet ze dus uitleggen, aan haar leidinggevende, haar collega’s en haar klanten. Ze moet mensen stap voor stap meenemen in haar proces.

Annelot ging ermee aan de slag en het resultaat was verbluffend. Haar project liep als een trein. De klant was echt mega-enthousiast. En zijzelf? Een metamorfose! Niet alleen van binnen heeft ze nu de bevestiging dat ze goed is als zoals ze is en dat ze geweldig werk levert – het geeft haar ook zoveel zelfvertrouwen dat ze dat uitstraalt en ze dus ook weer meer voor elkaar krijgt. Maar bovendien zei ze (en dat vond ik mooi, want dat zag ik ook):  ‘Als ik in de spiegel kijk zie ik nu geen meisje meer, maar een volwassen vrouw’.

Ze ging bij mij de deur uit met de woorden: “Wat al die psychologen jaren geprobeerd hebben krijg jij in vier sessies voor elkaar, ongelofelijk.” Ik keek in de spiegel, en weet je wat ik zag: geen vrouw met ervaring, maar een ouwe toverkol, haha!!