Anne kwam bij mij, een jonge vrouw, moeder van 3 kleine kinderen, met een HR-functie bij een publieke organisatie. En Anne werd verscheurd door een innerlijke strijd. Ze is heel ambitieus, wil veel leren, wil wat te zeggen hebben en wil de wereld een beetje mooier maken. Tegelijkertijd wil ze thuis zijn bij haar kinderen, zeker ook omdat een van de drie wat extra zorg nodig heeft. Ze zei: “Ik wil aan de ene kant fulltime werken en aan de andere kant wil ik fulltime thuis zijn”. En dan had ze vriendinnen die daar niets van begrepen. Die vonden dat ze maar gewoon drie dagen in de week moest gaan werken. “Maar ik word gek is als ik mijn werk op een laag pitje moet zetten, als ik alleen maar op de winkel moet gaan passen”.

Dat is iets wat we veel vaker horen en daar is ook onze online training TOP Werk-Privé balans voor gemaakt. In die training leggen we het verschil uit tussen een growth mindset en een fixed mindset. Een growth mindset maakt dat je moet in plaats van wilt, dat je ervan uitgaat dat alles kan en dat jij dat ook kunt. In die training halen we ook het voorbeeld aan van Femke Heemskerk, de zwemster. Zij heeft een burn-out gehad, omdat ze geobsedeerd bezig was met trainen. Zij kwam tot de conclusie dat ze nog steeds bij de top kan horen, maar dat het voor haar belangrijk is om naast hard te presteren, ook hard te kunnen ontspannen. Dus zij traint hard en ontspant hard. Alles wat niet in een van beide categorieën valt, doet ze dus niet.

Hier kon Anne wat mee. Hard werken, slim werken, maximaal presteren en maximaal thuis ontspannen met de kinderen en er voor de kinderen zijn. Alle andere dingen doet ze gewoon niet. Die besteedt ze uit of laat ze gaan. Dus bij iedere keuze is dat de vraag die ze zich stelt. Is het maximaal presteren of maximaal ontspannen? Ja, dan doe ik het. Nee, dan doe ik het niet. Wat iedereen daarvan vindt, dat laat haar koud. Het is haar leven.

Mooi hè!