Deze week is het de Week van de Overgang. Een week waarin er aandacht is voor een periode die alle vrouwen mee gaan maken, maar waar nog veel te weinig over gesproken wordt. En dan regent het op de online-platforms zure reacties van vrouwen die het belachelijk vinden, en schadelijk vinden dat daar aandacht voor gevraagd wordt. Want daarmee zet je, volgens hen, vrouwen neer als zwak. Zeurpieten met last van hun hormonen. Dat maakt het, volgens hen, voor werkgevers onaantrekkelijk om vrouwen aan te nemen. Met andere woorden, volgens deze dames verpest je het hiermee voor andere vrouwen.

Deze reactie is kenmerkend voor vrouwen die in een sterk seksistische omgeving werken en leven. Ze moeten zich als ‘one of the guys’ opstellen en willen vooral niet bij het ‘zwakke’ geslacht horen want dat is bedreigend voor hun functioneren. Vaak zie je ook dat deze vrouwen niets voelen voor vrouwennetwerken en bijeenkomsten van vrouwen. Vrouwen moeten niet zeuren is hun motto. En voor dat laatste is zeker wel wat te zeggen.

Ik denk dat het winst is dat er gesproken wordt over de overgang. Dat vrouwen leren dat allerlei overgangskwalen zoals burn-outverschijnslen te verhelpen zijn. En ik denk ook dat het goed is dat werkgevers hier oog voor hebben.

Zou het werkgevers belemmeren om dat vrouwen aan te nemen of te bevorderen?
Ik denk het niet.
Werkgevers zijn niet zo dom dat ze daarom kostbaar talent laten lopen. Bovendien, denken ze nu serieus dat werkgevers niet weten dat vrouwen ongesteld worden, kinderen krijgen en in de overgang komen. Dat we een geheim verklappen met de Week van de Overgang? Serieus?

Vrouwen hebben nu eenmaal hormonen. Mannen ook trouwens.
Daarom denken ze iedere minuut aan seks.
En dat is toch geen reden voor werkgevers om geen mannen meer aan te nemen?