Ik was ook moe, moe van het hele kerstgebeuren, de krankzinnig drukke weken voor de kerst en de lange reis naar Bangkok. En de eerste dagen merkte ik dat ik overprikkeld was. De veelheid aan geuren, kleuren en sensaties maakten dat ik het gevoel had mezelf kwijt te zijn. Gelukkig gingen we snel weg uit die grote stad om neer te strijken in een oersaai Thais dorpje aan zee. Heerlijk. Al mijn zintuigen kwamen tot rust. En toen dacht ik aan Ineke.

Mijn cliënte Ineke, 48 jaar en manager bij een bank, voelde zich ook overprikkeld. Dingen waren haar al snel te veel. Ze was emotioneel, chaotisch en soms paniekerig. Ze overzag het soms niet meer, vond haar werk niet meer leuk en haar man eigenlijk ook niet meer. Ze sliep slecht, kon zich slecht concentreren, was soms vergeetachtig en had zich al bij de bedrijfsarts gemeld. Die had een beginnende burn-out geconstateerd en haar geadviseerd rust te nemen.

Dit is een patroon wat ik bij veel vrouwen van die leeftijd (en mezelf!) herken. En het wordt veroorzaakt door de veranderingen in je hormonen, de overgang dus. Niks burn-out dus, maar ‘gewoon’ de overgang. De symptomen van een burn-out en de overgang zijn namelijk precies hetzelfde!

We merken in onze coachpraktijk dat de overgang nog een behoorlijk taboe is. Veel vrouwen willen er niet aan denken en vinden het onzin. Zij zijn toch niet van die zeur-vrouwtjes die over de overgang gaan lopen mekkeren. Voor sommige vrouwen is het afsluiten van de vruchtbare periode heel pijnlijk. Of vinden ze het lastig dat ze tot de categorie oudere vrouwen behoren, waar mannen hun hoofd niet automatisch meer voor omdraaien. Maar de helft van de bevolking, namelijk alle vrouwen, krijgen met de overgang te maken. Of je het nu wilt of niet.

De lichamelijke verschijnselen maken dat je er aandacht aan moet besteden, ook in geestelijk opzicht. Het heet niet voor niets de overgang. Het is de overgang naar een periode in je leven waarin jij kan doen wat jij wilt, hoe jij je leven wilt leven, zonder je iets aan te trekken van wat anderen vinden. Eigenlijk een periode waarin je jezelf opnieuw moet uitvinden. En dat doe je niet zo even op een vrije middag. Daar moet je tijd en rust voor nemen en dat geeft je lijf aan.

Dus voor Ineke was het advies van de bedrijfsarts zo slecht nog niet, even rust nemen. Maar daar hoort dan wel bij dat je gaat uitzoeken wie je wil zijn in de tweede helft van je leven. Hoe ga je dat vormgeven? Want met rust en daarna gewoon weer verder gaan kom je er niet. Je lijf blijft ‘zeuren’ tot je de overgangsstap gemaakt hebt.

Natuurlijk hoeft dat niet te betekenen dat je je baan en je huwelijk opzegt. Maar wel dat je misschien met een andere insteek, een andere rol, een andere houding vormgeeft. Met meer aandacht voor hoe jij het wil hebben, met andere prioriteiten en vaker nee-zeggen tegen dingen die je niet meer wil.