bigstock--222533395Deze week verschijnt ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’, van Els Kloek. Verderop in deze SheNews besteden we daar meer aandacht aan, maar ik noem het hier omdat dit een mooie manier is om vrouwen meer in de schijnwerpers te zetten.

Rolmodellen zijn zo belangrijk
Rolmodellen leven ons voor en laten zien dat het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk is. Dat een vrouw expert kan zijn, ook op een gebied dat historisch gezien mannen-territorium is. Dat inspireert mij, en dat inspireert de jongere generatie.

In mijn coachingsgesprekken vraag ik vaak wie de rolmodellen van mijn cliënten zijn. Natuurlijk wordt Neelie dan vaak genoemd, maar ook vaak hun moeder of oma. Als voorbeelden van vrouwen die zich niet lieten ontmoedigen en toch probeerden het beste uit zichzelf te halen. Die hun dochters inprenten om vooral hun eigen broek op te moeten kunnen houden, opdat hun dochter nooit afhankelijk zou worden van een man en altijd haar eigen keuzes zou kunnen maken.

Wat geef jij jouw dochter mee?
Mooi hè, van die moeders van ons! Maar nu de vraag; wat geef jij jouw dochter (of nichtje/jongere collega/buurvrouw) mee? En, minstens zo interessant, je zoon (neefje, etc.)? Want ook dat is emancipatie, je zoon verantwoordelijk maken voor zorgtaken. Je zoon complimenteren als hij empathisch gedrag vertoont. Je zoon leren dat hij echt niet hoeft te betalen voor het meisje…

Och och, als ik wist wat ik nu weet, dan had ik de opvoeding van mijn zonen anders aangepakt… maar toch… ze zijn best leuk gelukt allebei. 🙂