hilary sheconsultIk zat te kijken naar een item op tv over Merkel die zich nu voor het vierde termijn herkiesbaar stelt. Ze lieten foto’s zien van toen ze net begon en foto’s van nu. Zulke foto’s zag ik ook van Obama. Daarop is te zien hoeveel wijzer ze zijn geworden, maar je ziet ook hoe zwaar het leven is dat ze leiden. En hoe zwaar de verantwoordelijkheid drukt.

Dat zie ik soms ook bij mijn klanten. Dan zie je in het gezicht en in de houding, dat het zwaar is geweest of nog steeds is. Vaak zie je ook wijsheid in een gezicht en compassie met zichzelf en de ander, maar soms ook hardheid, verbitterdheid. Dat laatste is niet erg aantrekkelijk. Als werkgever ben je toch niet snel geneigd iemand die dat uitstraalt aan te nemen.

Als coach heb je, vind ik, de taak iemand daarop te spiegelen. Iemand is zich vaak niet bewust van wat ze uitstraalt. En vaak merk ik dat ik, wanneer ik dat benoem, iets raak van binnen waardoor er een opening komt. Waardoor er ruimte ontstaat om met dat wat die hardheid veroorzaakt, aan de slag te gaan. Dan wordt het zachter, komt er ontspanning en zie je verandering, ook in het gezicht.
Zo ook bij Clinton. Ik vond haar zo prachtig in haar concession speech. De hele speech kan je hier bekijken.

De druk was van de ketel. Het verdriet, de teleurstelling en het ongeloof was voelbaar. Dat is waar ik op aanhaak. Op èchte emoties, op passie, op zachtheid èn op optimisme. Ondanks de dreun die ze te verwerken heeft gekregen, was ze gedreven, strijdbaar en vol geloof in een toekomst waar meisjes en jongens echt gelijke kansen hebben. En wat hadden we dat graag meer in de verkiezingscampagne gezien, want dat is wat iemand ècht aantrekkelijk maakt.
Wauw!