Karin kreeg een nieuwe baas. En dat was een ongelofelijk eikel, vond ze. Hij was nu op vakantie en dan ging ze weer met plezier naar haar werk. Maar als hij er was, dan stond ze stijf van de stress. Want hij had altijd wat te zeuren, bekte haar af, zette haar voor schut voor haar team, schold haar uit en vond alles wat ze deed niks. En zo kwam ze bij mij.
Tja, en daar kan je lang en kort over praten, maar als het niet botert kun je drie dingen doen, of je rigoureus aanpassen zodat het wel botert, of ontslag nemen of hem eruit werken.
Nu heb ik in mijn jarenlange ervaring als coach gezien dat aanpassen in 9 van de 10 gevallen niet werkt. Je wordt daar erg ongelukkig van en als de leidinggevende een andere agenda heeft (wat meestal zo is) ga het je nooit lukken. Blijven over: hij eruit òf ik eruit.

En die keuze kun je het beste maken op basis van kansberekening. Hoe groot is de kans dat het lukt om hem eruit te werken. Hoe ligt hij in de organisatie, bij de directie, wat zijn zijn zwakke plekken, wie zijn je bondgenoten en waar liggen jouw kansen. Bovendien moet je jezelf afvragen of je de conditie hebt om dit aan te gaan. Als je al op het randje van een burn-out zit, moet je dit niet willen. Maar anders zou ik zeggen, bij een redelijke kans, ga ervoor!
En anders zou ik ervoor kiezen jezelf eventueel ziek te melden en het gesprek aan te gaan over een regeling.

Wat deed Karin?
Karin ging het gevecht aan. Ze besloot dat wanneer ze het zou kunnen zien als een game, een wedstrijd, en het niet persoonlijk zou nemen, dat ze het zou kunnen. Dan zou het een mooie oefening strategisch denken zijn en dan had ze die ervaring alvast in de pocket, hoe het ook zou aflopen. Zo zou ze er alleen maar bij winnen.

En zo liep het ook af. Ze moest uiteindelijk bakzeil halen. Haar leidinggevende werd benoemd in de Raad van Bestuur, dat had ze even niet voorzien… Maar ze ging met opgeheven hoofd weg, ze had gevochten als een leeuw en zich niet zomaar gewonnen geven. Eigenlijk net een beetje zoals Hillary, deze week…

Een troost, ze had inmiddels ook al een andere leuke baan aangeboden gekregen, getipt door een oud-collega, die enorme waardering had voor haar opstelling in deze periode.