Een jonge vrouw, moeder van drie kleine kleine kinderen, kwam bij mij. En ze zei: “Ik ben gewoon niet happy. Ik heb het gevoel dat ik als moeder tekort schiet. Ik heb het gevoel dat ik op mijn werk tekort schiet. En in beiden ben ik zo ambitieus, beiden wil ik zo graag goed doen. Maar het wringt aan alle kanten, ik kom er niet goed uit.”

Ik ben met haar aan de slag gegaan om te kijken: wat wil je nu eigenlijk in het leven? Wat wil je als moeder? En wat wil je als ambitieuze jonge vrouw met je werk? Hoe belangrijk is je werk voor je? Is je werk er alleen om geld te verdienen of wil je meer? Wil je leren, heb je daar nog dingen te doen?

En toen we dat uitgekristalliseerd hadden, kwam ze tot de conclusie dat dat werk toch wel heel belangrijk voor haar was. Dat het een belangrijk onderdeel van haar als persoon was en dat ze eigenlijk best meer zou willen werken dan dat ze nu deed. Dat ze eigenlijk best vier of vijf dagen in de week zou willen werken.

Ze kwam tot de conclusie dat haar sociale omgeving daar een belemmerende factor in was. En dat vond ik wel aardig, want dat strookt met recent onderzoek. Dat laat zien dat jouw perceptie van werkdruk beïnvloed wordt door je sociale omgeving. Werk jij drie dagen in de week en al je vriendinnen, zussen en moeders werken niet, dan heb jij het het gevoel dat je heel druk en zwaar belast bent. Maar, werk je drie dagen en iedereen in jouw omgeving werkt vijf dagen of tachtig uur per week met vier kinderen en een partner die veel op reis is, dan heb je het gevoel dat je een luizenleventje hebt. Je sociale omgeving bepaalt hoe jij jouw work-lifebalance ervaart.

In het geval van mijn cliënt kwamen we erop uit dat haar hele sociale omgeving drie dagen of minder werkte en dat meer uren werken werd afgekeurd. Dan kwamen er opmerkingen als “Nou je werkt wel heel veel, waarom heb je dan kinderen’, of ‘Wat zie je er slecht uit, je werkt veel te hard’. Dat helpt dus niet.

Met deze wetenschap is ze aan de slag gegaan en is ze bewust vrouwen op gaan zoeken die vier of vijf dagen in week werken. In haar bedrijf, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld bij vrouwennetwerken. Ze merkte dat wanneer ze zich omringde met ambitieuze moeders, die vier, vijf of soms nog meer dagen, werken, dat dat haar een impuls gaf. Dat hielp haar om van dat schuldgevoel af te komen. Het schuldgevoel geen goede moeder te zijn.

Want een goede moeder zijn, hangt niet af van hoeveel uur je werkt. Je kunt een fantastische moeder zijn en vijf dagen of tachtig uur in de week werken. Die twee dingen staan los van elkaar. Net zoals je geen slechte vader bent als je fulltime werkt. Die twee dingen staan los van elkaar!

Dat was voor mijn cliënt een enorme eyeopener.