Marije, Business Unit Manager bij een grote retailer en moeder van een jong gezin, kwam bij me en zei: “Ik vind mezelf niet leuk meer. Ik ben gewoon geen leuke moeder meer, ik ben geen leuke collega. Ik ben alleen maar druk. Ik heb nergens tijd voor. Ik doe alles wat ik moet doen, thuis en op het werk, en ik doe het goed, maar als ik nu zo over mezelf nadenk, denk ik: ik ben gewoon niet leuk. Ik was vroeger veel leuker en ik wil eigenlijk gewoon weer die leuke meid worden die ik vroeger was.

Nou, dat is een mooie vraag natuurlijk. Wie wil er nou niet leuk zijn?

Maar ik herken dat wel. Als je een druk gezin hebt en je bent ambitieus in je werk, dan heb je de neiging om alles op de ‘efficiënte stand’ te gaan doen. En daar wordt het niet leuker op. Dan beleef je daar niet heel veel meer plezier aan.

Ik ging met Marije aan de slag en ik vroeg haar: “Hoe zou je je voelen als je wel weer leuk bent. Wat zou er dan anders zijn, wat zou er weer wakker worden?”. En ik gaf haar ook wat oefeningen mee naar huis om eens te bedenken wat ze als kind graag deed.

De keer erop kwam ze en ze zei dat wat ze het meest miste eigenlijk het speelse was. En de verwondering. Ze miste ook de tijd om zich te kunnen verwonderen.

En toen ze dat zo zei, zag ik dat ook in haar wakker worden. Ik zag een twinkeling in haar ogen die er het eerste gesprek niet was geweest.

Ik heb met haar een geleide meditatie gedaan, dat doe ik soms met klanten, en in die meditatie hebben we contact gemaakt met haar innerlijke kind. Het kind dat zich kan verwonderen en blij en vrolijk in de wereld staat. Wat heel fijn was, was dat ze daar heel gemakkelijk contact mee kon maken. Het zat heel dicht onder de oppervlakte. Door die meditatie werd het voor haar zo tastbaar dat ze het mee kon nemen.

Toen ze de keer daarop kwam, zei ze: “Ik heb nog vaak gedacht aan die meditatie. En dat gevoel kan ik zo gemakkelijk weer terughalen. Als ik nu met mijn kinderen op de bank zit, kan ik het zo oproepen. Als ik eraan denk, dat dan wel hè, maar dan is het er. Dan kan ik het zo oproepen en dan kan ik kind zijn met mijn kinderen en dan vind ik mezelf eigenlijk best wel leuk.”

Mooi hè!