Two female friends talking at a coffee shopIk zat met mijn echtgenoot op een heel rustig terras. En naast ons zaten twee jonge mannen, collega’s van elkaar, wat hard te praten. En het was zo interessant dat ik het niet kon helpen, ik moest luisteren…ze hadden het over hun salaris. Ze vertelden elkaar wat ze verdienden, hoe hoog hun bonus was, welke auto ze reden, etc. Maar wat nog bijzonderder was, in mijn ogen, was dat ze elkaar ook vertelden wat Rick, Martijn, en Peter-Jan allemaal verdienden. Ze wisten het precies. En ze wisten ook precies wat je bij de concurrent kon verdienen.

Ik was verbaasd dat ze dat zo bespraken, en dat allemaal wisten. En daar was mijn echtgenoot dus weer verbaasd over. Natuurlijk weet je dat, vond hij. Hij vond het gek dat ik dat gek vond. Hij vroeg mij of vrouwen daar dan niet over praten.

Wij vrouwen praten er niet over! Nee inderdaad, daar praten wij niet over. En als we er toch over spreken, dan is dat veel meer in de trant van ‘oh dat heb ik ook’, in plaats van ‘nou dat is mooi maar ik heb wel dat en dat extra….’. Vaak weten vrouwen niet eens precies wat ze verdienen. Maar bovendien duurt bij ons zo’n gesprekje over ons salaris nog geen 5 minuten. Deze mannen hebben er zeker een uur over gesproken. Over het hoe en waarom, waarom de een dit heeft, en de ander dat. En wat Peter-Jan eerst verdiende en wat hij nu verdient. Hoeveel de auto van Jeffrey heeft gekost, en de boot van Arnold.

Boeien…zou je zeggen. Deze jonge kerels weten wel precies wat ze in een salarisonderhandeling kunnen vragen. Ze weten precies wanneer ze overvragen, ze weten precies wat een goed voorstel is, en waar eventuele ruimte zit.

Kortom, als ik je de volgende keer tegenkom ga ik het eens lekker een vol uur met je hebben over jouw salaris, het tarief van Sandra, wat de auto van Sophie kost, en de kosten van mijn kinderen. Wat zeg je, geen zin in? Liever over de ziekte van je collega, het gevecht om de lijn, de relatieproblemen van Sophie en …?
Zucht, ik eigenlijk ook…véél liever…