happy african man introducing businesswoman to business partnersIk krijg van mensen wel eens de vraag of je, als je daartoe in de gelegenheid bent, een vrouw moet aanbevelen omdat ze vrouw is. En dan zeg ik altijd JA.

Ja, tenzij ze absoluut overduidelijk niet geschikt is.

Want als we denken dat ze geschikt is, is ze eigenlijk 2,5 keer beter dan onze perceptie is. We achten mannen onbewust competenter voor alles (behalve voor huishoudelijke taken, dat dan weer wel). Dat doen niet alleen mannen, maar dat doen vrouwen ook. Ik dus ook.

Dus ik probeer (het lukt me niet altijd en dan heb ik achteraf zo’n spijt) in principe een of meer vrouwen naar voren te schuiven. Ik bedenk dan hoe competent ik ze acht, vermenigvuldig dat met 2,5 en dan moet het wel heel gek lopen wil ik ze niet goed genoeg vinden. En in de praktijk werkt dat geweldig! Dan doen deze vrouwen de job fantastisch!

Ken je het spreekwoord ‘bij twijfel niet inhalen’? Sisterhood is ‘bij twijfel, doen’!

In mijn coachingspraktijk zijn de vrouwen die een nieuwe baan zoeken zo getalenteerd en hebben zulke mooie ervaringen dat ze op meer dan één bepaald functieprofiel passen. Aanbevelingen, netwerken en het in contact brengen met interessante partijen maakt dat deze vrouwen een grotere stap kunnen maken. En dat dat succesvol is, zie ik regelmatig.

P.S. Heb je je ingeschreven voor het congres Vrouwelijk Leiderschap in één dag?

P.S. Wil je me helpen om dit event te delen op social media? Hier zijn de links naar Facebook en LinkedIn. Bedankt!