Één van mijn cliënten gaf laatst aan wat haar allemaal belastte. En één van de lasten die op haar schouders drukte, was “het gevoel te falen als moeder.” Maar wat dat betekende, daar moest ze iets langer over nadenken. We zijn toen in gesprek gegaan over hoe dat eruit zag, falen als moeder. Deze dame wilde een harmonieus gezin en bleek een heel beeld te hebben bij moederschap, wat gebaseerd was op hoe het vroeger bij haar thuis ging.

Maar ze besefte dat haar man dit misschien wel helemaal anders zag… en de kinderen waarschijnlijk ook. Haar kinderen zitten misschien wel helemaal niet te wachten op een moeder die ‘s middags met een kopje thee zit te wachten, dus heeft ze dit besproken met haar gezin.

De volgende keer dat ik haar zag was er een wereld voor haar open gegaan. Ze was met haar man en kinderen om tafel gaan zitten en nu bleek dat ze hartstikke blij waren. Haar gezin was trots op haar, dat ze een mooie baan heeft en op haar manier ook stoer is. Daarmee was de last van het “falen als moeder” meteen helemaal weg.

Mocht jij ook last hebben van soortgelijke gedachten, dan is het een goed idee om eens met je gezin te kijken wat zij eigenlijk vinden. Je gezinsleden hebben ook allemaal hun eigen persoonlijkheid, een eigen beeld van wat ze verwachten van hun moeder of partner en eigen behoeftes. Praat daarover met elkaar! Wie weet wat je allemaal kan leren van jouw gezin.