Het gaat om de bal van nu, een nieuwe bal. Dan komt het allemaal verder wel goed.

Vandaag nam ik een video op in het ADO stadion, bij een evenement van de Rabobank waar ik een theatercollege gaf. Daar moest ik denken aan wat er door het hoofd van een topspeler gaat: “Het gaat om déze bal – die moet je goed doen.”

Daarom wil ik je iets vertellen over klanten die bij mij komen en aangeven een andere baan te beginnen. Wat ik vaak terug hoor is: “Dit moet dé goede baan zijn. Anders, als dit weer een mislukking wordt… Of een kort dienstverband, dan ligt mijn carrière in duigen en dan wordt het helemaal niets.”

Ergens lijkt die gedachte te kloppen – ik kan me die angst in ieder geval heel goed voorstellen. Maar angst, daar heb je helemaal niets aan! Dus wat ik vaak tegen mijn klanten zeg is: “Het gaat niet om de bal van gisteren, ook niet om de bal van morgen – het gaat om de bal van vandaag.”

Op het moment dat je je echt kan focussen op het hier en nu, raak je de angst en de druk uit het verleden kwijt van dingen die niet goed gegaan zijn. Die angst kan voorkomen – maar daar word je vreselijk ongelukkig van en zo haal je niet het beste uit jezelf.

Daarom geef ik deze week de volgende tip mee: het gaat om de bal van nu. Dat is een nieuwe bal. Dan komt het verder allemaal wel goed.

Wil je de vlog met deze tip terugkijken? Dat kan hier, via mijn Youtube kanaal.