bigstock-thoughtful-woman-looks-up-51205303Akke kwam bij me, want ze wilde best een loopbaanstap maken, maar ze durfde niet. Tenminste, dat was wat ze zei.

Wat bleek, ze was gevraagd of ze een project wilde gaan leiden in de organisatie waar ze werkt. Het was een belangrijk project. Maar Akke had dat nog nooit gedaan. Logisch, want dit was het eerste belangrijke project in al die jaren dat Akke er werkte (en dat waren er heel wat). Maar ze had nee gezegd. En nu had ze eigenlijk toch een beetje spijt.

Op mijn vraag wat maakte dat ze nee had gezegd antwoordde ze dat ze bijna in paniek raakte bij de gedachte dat ze zou mislukken, dat ‘ze’ er achter zouden komen dat ze eigenlijk dat helemaal niet kan. Ze had er ‘s nachts wakker van gelegen. En toen had haar man gezegd: “ Ach joh, dan doe je het toch niet. Je hebt toch een leuke baan, die goed te combineren is met de zorg voor onze kinderen, waarom zou je je druk maken…..”. Nou ja, en toen had ze dus nee gezegd.

Treurig maar heel herkenbaar. Vluchten voordat er brand uitbreekt. En een partner die dat stimuleert, puur uit eigen belang. Want zolang zij lekker de zorg kan combineren heeft hij geen probleem, de zorg voor de kinderen blijft dan lekker haar ‘probleem’.

Ik zou Akke een andere partner gunnen. Een man die zegt: “Doen Akke. Je kunt het. Ik sta achter je!” Een partner die gelooft in haar kunnen, en haar dat ook gunt. En bereid is ook de zorgtaken eerlijk te verdelen.

En ik zou Akke lef gunnen. Lef om het gewoon te doen. Want wat kan er nu helemaal gebeuren? In het ergste geval? Dat het inderdaad mislukt, en dat zij de schuld krijgt?Neem een voorbeeld aan politici. Als iets mislukt, nou ja, dan druipen ze af, en krijgen ze snel een ander lucratief baantje.

Maar het probleem met Akke is dat ze het persoonlijk neemt. Dat haar mislukking in haar ogen, ook iets over haar zelf, als mens, zegt.

Gek is dat toch met vrouwen. Als iets mislukt ligt het aan ons, en als iets lukt dan hebben we mazzel gehad.

Mannen doen dat precies andersom. Maar ja, of dat nou zo goed is?

Wat vinden jullie?

 

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.Je bent succesvol aangemeld voor de SheNews!