vre-hands-up-vierkantAltijd als ik ergens in het land mijn theater-college houd over mijn boek F*ck die onzekerheidkrijg ik commentaar van vrouwen die zich aangesproken voelen. Aangesproken door mijn opmerking dat je met drie dagen in de week (of minder) werken in feite niet meer meedoet voor die topposities omdat je te weinig vlieguren maakt. En dat je dus je talent, je investeringen in een studie in de koelkast zet. Je blijft wel aan het werk, dàt is het goede nieuws. Maar het slechte nieuws is dat je minder kans hebt op een mooie uitdaging, een promotie, extra opleiding en dat je in feite op ‘on hold’ staat.

 Dat 24 uur per week werken een vrije keuze is klopt niet
“Ja” zeggen vrouwen dan, “maar daar kies ik bewust voor. Dat is mijn vrije keuze”. Nu heb ik me eens uit laten leggen door een wetenschapper dat dàt niet klopt. Dat dat niet kàn kloppen. Want wanneer het werkelijk vrije keuze zou zijn, dan zou de spreiding groter zijn en zou niet driekwart van de Nederlandse vrouwen 3 dagen of minder werken. Conclusie van deze wetenschapper was, dat het culturele dwang is; Wij verwachten van vrouwen dat ze hun carrière en ambitie aan de wilgen hangen wanneer er kinderen komen. En als je dat niet doet ben je een slechte moeder.

Ik heb in onze coachpraktijk ontdekt dat ook onzekerheid meespeelt, het impostor syndrome. Dat beïnvloedt je ambitie, en dat vrouwen door afnemende ambitie deze keuze maken. En dat klopt met cijfers. Zo’n 65% van alle Nederlandse vrouwen heeft last van het impostor syndrome…….

Nou ja, hoe dan ook, ik vind ook dat iedereen moet doen wat ie wil. En als jij drie dagen per week wilt werken, om wat voor een reden dan ook, moet je dat vooral doen. Maar ìk vind het jammer, dat mag ook toch?
Jammer voor jezelf, want je zet je talenten ‘on hold’.
Jammer voor de maatschappij want we hebben juist slimme vrouwen zo hard nodig.
En jammer voor alle dochters van Nederland, want die missen weer een mooi voorbeeld van hoe je goede moeder kunt zijn èn een volwaardige carrière kunt hebben.

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.Je bent succesvol aangemeld voor de SheNews!