Van de week gaf ik een workshop over man/vrouw-verschillen voor een van onze opdrachtgevers. In de zaal zaten zo’n 20 dames en heren van een divisie, vanuit verschillende management-functies.
Ik had het over verschillen in gedrag en communicatie. En over dat uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat ons onderbewuste de beslissing neemt, en dat we dan achteraf de argumenten voor onze beslissingen erbij gaan zoeken.
Dat werkt tegen de benoeming van vrouwen op verantwoordelijke posities, omdat het onderbewuste altijd zal kiezen voor een man. De argumenten voor de keuze worden er dan achteraf bij gezocht.
Marieke van den Brink (RadboudUniversiteit) heeft dit bijvoorbeeld overtuigend aangetoond in haar proefschrift. Ik had een aardig filmpje van prof. dr. Ap Dijksterhuis over dat onderwerp dat dat nog eens onderstreepte.

Een van de dames was het er niet mee eens. Zij deed niet aan dat onderbewuste. Zij maakte alle keuzes zonder vooroordeel, op basis van argumenten, zei ze. Ze keek altijd naar de persoon zelf, en had geen vooroordelen. En wat ik deed was discriminatie. Belachelijk vond ze het en beende boos de zaal uit.

Maar natuurlijk, al die wetenschappers zijn knettergek. Onderbewuste bestaat niet. Ieder weldenkend mens kan gemakkelijk voorbij al zijn/haar vooroordelen kijken en iedere keer weer, volkomen alert en totaal onbevooroordeeld de medemens tegemoet treden.
Waar hebben we eigenlijk nog de spiegel van een Daila Lama voor nodig, of van Jezus, of Deepak Chopra, of NLP of een goede vriend? Overbodig toch? Gewoon afschaffen die hap.

Zucht.

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.Je bent succesvol aangemeld voor de SheNews!