bigstock-Jeanne-d-Arc-statue-Paris-Fra-39425296Toen mijn kinderen zo’n 8 a 9 jaar oud waren organiseerde ik voor de verjaardag van mijn zoon een ridderfeest. Alle kinderen, jongetjes en 1 meisje, en mijn dochter, werden verwacht in passende kledij. Dus de jongens in ridderpak met zwaard, en de meisjes in prinsessenjurk, dacht ik heel onnozel (nu weet ik echt wel beter hoor!).

Maar mijn dochter was dat echt niet van plan. No way dat die een jurk aan ging trekken. Zij wilde ook in ridderpak met zwaard, ze werd ‘ridderes’ zoals ze dat zelf zei. En, voegde ze er aan toe (dat ik het maar even goed begreep: dat ze niet zo maar een of ander zwak ridderesje zou zijn) ze ging ‘alle jongens uitvechten’.

Daar moest ik aan denken toen ik in het vliegtuig zat. Je hebt stewardessen, en stewards, maar voor je gevoel zijn die stewards toch net even wat hoger in rang. Of directeur en directrice. Voetballer, voetbalster. Boekhouder, boekhoudster. Presentator, presentatrice?
De vrouwelijke variant voelt toch net ietsje minder.
Of secretaresses en secretarissen, daar is het wel heel duidelijk, secretaris is een heel andere functie. Maar hoe noem je dan een mannelijke secretaresse?

Wat vind je? Heb jij nog meer voorbeelden? Herken je mijn gevoel? Moeten we de vrouwelijke varianten afschaffen? Ik ben benieuwd naar je reactie.