Bij problemen krijgen mannen vaak zaken voor elkaar. Bij vrouwen blijft dat vaak hangen bij verontwaardiging en zelfbeklag. Dat schrijf ik vaak. Maar dat is toch niet helemaal waar. Want we hebben Wanda de Kanter en Pauline Dekker!

Beide zijn longarts en verbazen zich, zoals als waarschijnlijk iedere longarts, over het feit dat roken nog steeds mag. Vind ik ook. Het is net zoiets als schadebedrijven toestaan olie op rijks wegen te spuiten. Het maakt rijden avontuurlijk, de schade nemen we op de koop toe.

Maar de dames Kanter en Dekker leggen zich daar dus niet bij neer.

Dat is top van beide dames. Zulke strijdvaardige types doen me denken aan zo’n stoere cowboy strijdend op zijn kameel tegen allerlei onrecht. Maar niets is minder waar, zij bestrijden juist die cowboy.

Ze hebben een website opgezet, www.tabaknee.nl en op die site nagelen ze iedereen die ook maar iets met de tabaksindustrie van doen heeft, openbaar aan de schandpaal. Ha lekker, daar zijn wij vrouwen goed in. Als iemand het verbruid heeft, genadeloos neersabelen.

Ik heb Pauline Dekker op TV gezien bij DWDD (http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/216200). Ze deed het fantastisch. Ze was duidelijk, concreet, liet zich niet aftroeven, en bleef charmant maar maakte korte metten. Niks stoere cowboy, stoere meid zul je bedoelen!

Los van dat ik het er inhoudelijk mee eens ben, ben ik ook trots. Trots op deze dames die het gevecht aan gaan met een van de grootste lobby’s ter wereld. Een site opzetten om daarmee een paar karaktermoorden te plegen, en tegelijkertijd vrouwelijk en charmant blijven.

Chapeau!